U susret Danu žena

Video: Pjesme koje osnažuju žene

Autor: Žene.ba
Video: Pjesme koje osnažuju žene
Foto: FB

U susret Danu žena izdvojili smo nekoliko pjesama koje slave i osnažuju žene.

Dan žena, Osmi mart, podsjeća nas na borbu koja je započela štrajkom žena u New Yorku 1909. godine. Tog dana, žene su marširale za pravo glasa, veće plaće, protiv eksploatacije i svih oblika rodnog nasilja, tražeći jednaka prava u društvenom, političkom i socijalnom smislu.

Međunarodni dan žena podsjeća nas da borba za jednaka prava žena ostaje relevantna i danas, ali i pruža priliku da proslavimo dosadašnja dostignuća naših žena.

Aretha Franklin – Respect

Kraljica soula Areta Franklin najčešće se navodi kao jedna od najznačajnijih muzičarki u svijetu feminzma i to sve zahvaljujući pjesmi “Respect”.

Iako samu sebe nikad nije smatrala feminističkom ikonom, Aretha Franklin za sobom je ostavila muzičk nasljeđe koje je nadahnulo i osnažilo nekoliko generacija žena.

“Svi žele poštovanje. Pravo na poštovanje i priznanje ostvaruju već trogodišnjac,”

Mnogi vjeruju da je moćna interpretacija pjesme bila nadahnuta ličnim problemima američke pjevačice s prvim suprugom Theodorom Whiteom, koji ju je navodno tukao, a od kojeg se rastala 1968. godine.

Alicia Keys – Superwoman

“Pjesma “Superwoman” koju izvodi Alicia Keys je emotivna i inspirativna balada koja slavi snagu i otpornost žena u svakodnevnom životu.

Kroz tekst, Keys ističe kako su žene često suočene s brojnim izazovima i preprekama, ali uprkos tome, one su sposobne da ostanu snažne i hrabre. Pjesma se bavi temama kao što su borba za ravnotežu između karijere i porodice, suočavanje s teškoćama i preprekama, ali istovremeno održava nadu i vjeru u bolju budućnost. Melodija i izvedba Alicia Keys dodatno pojačavaju emotivni naboj ove pjesme, čineći je inspirativnom himnom za sve žene koje se osjećaju kao superžene u vlastitom životu.”

Spice Girls – The Lady Is A Vamp

Spice Girls su sinonim za “girl power”, a posebno s pjesmom “The Lady Is A Vamp”.

Ova jazzom nadahnuta stvar posvećena je jakim ženskim ikonama pop kulture poput Twiggy, Jackie O i Norma Jean te upozorava muškarce na “moćnu djevojku iz svijeta devedesetih” koja dolazi po njih.

Destiny’s Child – Independent Women

Bivši američki R&B ženski sastav, Destiny’s Child, ostat će zapamćen i po hitu koji su snimile kao soundtrack filma “Čarlijevi anđeli”, jer ga mnogi smatraju ultimativnom himnoj koja govori o ženskoj nezavisnosti.

Beyoncé – Run the World

Beyonce je poznata po pjesmama koje slave žene, a jedna od najpoznatijih je ona u kojoj "cure upravljaju svijetom".

“Moć znači sreća, snaga znači naporan rad i odricanje. To znači pružati dobar primjer i ne zloupotrebljavati moć! Još uvijek morate ostati ponizni: prave vođe uče primjerom, a ne strahom”, objasnila je za Billboard.

Alicia Keys - A Woman's Worth

"Odgajaću svoju djecu da shvate da sve žene treba da budu poštovane kao boginje, ne samo na Dan žena, već svaki dan", poručila je Alicia Keys. Za kraj njen hit "A Woman's Worth".