Narodno pozorište

Video: U Sarajevo dolazi 'čudo od djeteta' Thylacine

Autor: Žene.ba
Video: U Sarajevo dolazi 'čudo od djeteta' Thylacine
Foto: FB

William Rezé Thylacine potvrdio je prve datume svojih nastupa u 2024. godini

Početkom marta, nakon nastupa u Parizu, francusko "čudo od djeteta" zajedno sa svojim pijanistom i majstorom svjetla, dolazi u Narodno pozorište Sarajevo.

Iz Klabike poručuju da će 9. mart ostati upamćen kao noć kada će pozorište u Sarajevu biti "elektrificirano".

Početkom narednog mjeseca, publika će u La Seine Musicale na poluostrvu Sene u Parizu imati priliku premijerno poslušati novi album Thylacinea "Timeless", a arena ukupnih kapaciteta od 13.000 posjetilaca je rasprodata.

9. marta event Y11 KLABIKA X THYLACINE - Theatre Electrified dolazi u Sarajevo.

Porijeklo ovog projekta rađa se 2020. godine kada je William Rezé započeo nove osnove.

Poznat po istraživanju elektronskog zvuka, snimio je albume na mjestima poput Trans-Siberiana ili jednog argentinskog sela za ROADS vol.1-2019.

U albumu "Timeless" Thylacine nudi zadivljujuću i modernu reinterpretaciju velikih klasičnih remek-djela od Beethovena do Satiea, uključujući Mozarta ili čak Fauréa.

"Klabika proslavlja 11. godinu postojanja, a ovaj projekat ujedno predstavlja nultu tačku (nakon dekadnog ciklusa) koja vraća elektronski zvuk na avangardne tračnice. Thylacine je utjelovljenje nove generacije koja može svojom live interpretacijom zvuka putovati kroz vrijeme i dovesti nove vrijednosti u naš električni ethos", poručuju iz Klabike.

Za Thylacinea je to svojevrsni povratak korijenima njegovog muzičkog puta. Saksofonista po obrazovanju, studirao je muzičku školu, iako nije imao baš lijepe uspomena na ta vremena. Međutim, otkako se prije jedne decenije predstavio kao Thylacine ("Blend" 2014), procvjetao je i kao producent, stvarajući instrumentalnu muziku blisku klasičnoj, pristupajući ovom žanru kao kompozitor, a ne samo instrumentalista.

On uspijeva spojiti elektronski "bijes" s klasičnom ortodoksijom, vježbom koja je prilično popularna u posljednjih nekoliko godina, a kojom savladava i otvara nove osnove.

Na početku projekta bila je ideja da se nastavi i proširi magija "Timelessa" te je album snimljen uz live orkestar.

Thylacine je kreirao elektronske verzije klasičnih komada i, također, klasične adaptacije vlastitih hitova kao što su "Polar" ili "War Dance". Da bi to učinio, pridružio mu se dirigent, aranžer i producent Uèle Lamore koji je prilagodio sve partiture za Orchester National des Pays de la Loire i Maîtrise des Pays de la Loire. Zajedno čine sastav od 74 muzičara.

Projekat je podržan od strane Francuske Ambasade u Bosni i Hercegovini, Francuskog Instituta i realizuje se kao dio kampanje Olimpijskog Muzeja "Sarajevo1984 x Paris2024".