Gledaoci oduševljeni

Višeminutne ovacije za film Furiosa: A Mad Max Saga rasplakale Chrisa Hemswortha

Autor: Žene.ba
Višeminutne ovacije za film Furiosa: A Mad Max Saga rasplakale Chrisa Hemswortha
Foto: X

Ove sedmice je započeo Filmski festival u Cannesu, koji je poznat kao najprestižniji filmski festival na svijetu. Mnogi iščekuju premijere filmova koje će tamo imati, a prvi dan je obilježen elegantnim odjevnim kombinacijama i naglaskom na ženskom prisustvu. Posebno je značajno što je Greta Gerwig postala prva američka režiserka koja predsjedava žirijem, uz Lily Gladstone kao članicu. No, sada se okrećemo filmovima. Jučer je na festivalu svoju premijeru imao apokaliptični film "Furiosa: A Mad Max Saga", a reakcije publike sugerišu da bi mogao biti veliki hit.

Prvi film iz serijala "Mad Max" izašao je daleke 1979. godine, s Mel Gibsonom u ulozi Maxa. Priča prati policajca u postapokaliptičnoj Australiji koji se nakon određenih događaja upušta u osvetu protiv motociklističke bande. Nakon toga su uslijedila još dva nastavka s Gibsonom u glavnoj ulozi. Ponovni interes za ovaj lik se javio 2015. godine s izvrsnim filmskim hitom "Mad Max: Fury Road", u kojem je Maxa igrao Tom Hardy. Ovaj film osvojio je nekoliko tehničkih Oscara, a lik Furiose pojavljuje se prvi put u tom filmu, koju je tada utjelovila Charlize Theron. U nadolazećem prequelu, imat ćemo priliku vidjeti njezinu priču o porijeklu i kako se udružila s Maxom.

Šta donosi novi nastavak?

Anya Taylor-Joy transformisana je u neprepoznatljivu Furiosu u novom traileru. Film započinje prikazivanjem njenog odrastanja u idiličnom Green Placeu, gdje služi u vojsci Vuvalini prije nego što postane neustrašiva ratnica kakvu smo upoznali u Fury Roadu. Furiosu najavljuju kao dramu u tri čina, fokusirajući se više na karakternu dubinu nego na akcijske scene kao u Fury Roadu. Radnja filma proteže se kroz nekoliko godina, istražujući njeno odrastanje, odnos s Vuvalinima, gubitak ruke te njezinu transformaciju u legendarnu ratnicu koju danas poznajemo.

Ovacije u Cannesu

Publika Filmskog festivala u Cannesu nakon premijere Furiose, nagradila je ekipu sa višeminutnim pljeskom. Takve ovacije nisu ništa novo kada je riječ o filmskim festivalima, no rijetko kad film koji dobije gromoglasni pljesak ispadne loš. Anya Taylor-Joy slala je poljupce kamerama, a Chris Hemsworth bio je vidno ganut sa suzama u očima.

Prethodni film je bio poznat i po tome da se Tom Hardy i Charlize Theron nisu baš dobro slagali, no Taylor-Joy i Hemsworth na premijeri su se činili opušteni i prijateljski raspoloženi. Njihova hemija vidljiva je i na ekranu što potvrđuju prve recenzije filma.