Kultura & zabava

Zašto baš svi pričaju o kontroverznom spotu Childisha Gambina?

Autor: Žene.ba

Čini se kako već sad s popriličnom sigurnošću možemo reći kako megatalentirani umjetnik ima videospot godine...
Zovite ga kako hoćete, Donald Glover ili Childish Gambino, u konačnici je potpuno svejedno, dok god u pitanje ne dovodite njegov talent. Donalda Glovera je kao glumca šira publika upoznala kroz hit seriju "Community", i malo ko je tad mogao znati u kojim će sve smjerovima njegova karijera krenuti i koliko će biti hvaljen. Za seriju koju je osmislio i u kojoj glumi jednu od glavnih uloga, "Atlanta", dobio je brojne nagrade, od kojih se posebno izdvaja Emmy, dok je priznanje za njegov album "Awaken, My Love!" stiglo u vidu nominacije za nagradu Grammy. Drugim riječima, Donald Glover uspije u svemu čega se prihvati, a brojni obožavatelji tvrde kako njegovo najbolje vrijeme tek dolazi. Iako je u nekoliko navrata tvrdio kako će se prestati baviti glazbom, prije nekoliko dana se demantirao na najbolji mogući način.

https://www.youtube.com/watch?v=VYOjWnS4cMY

Singl "This Is America" popraćen je videospotom o kojem se ne prestaje pričati. I to doslovno. Koji god da portal otvorite, posebice onaj iz spektra lifestylea i kulture, naići ćete na cijeli niz pohvala upućenih na račun Gambina. Neki su ovaj spot tako već nazivali revolucionarnim, najboljim u posljednjih nekoliko godina, kontroverznim i pametnim, ali i kompleksnim umjetničkim projektom čije slojevitosti nisu jasne na prvu. Režiju potpisuje Hiro Murai, Gloverov dugogodišnji suradnik i osoba koja je režirala većinu epizoda "Atlante", i koja savršeno razumije sve ono što Glover želi komunicirati s publikom, kao i važnost angažirane umjetnosti. O čemu se tačno radi?

https://twitter.com/thelocalemo/status/993411276301852672?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.buro247.hr%2Fmediji%2Fweb%2Fza-to-ba-svi-pri-aju-o-kontroverznom-spotu-childisha-gambina.html

Kad spot pogledate jednom, njegova će vam generalna poruka biti jasna: šokantne scene u kojima protagonist prvo puca u muškarca, a poslije i crkveni zbor i nastavlja s plesom kao da se ništa nije dogodilo šalju jasnu poruku o problemu dostupnosti oružja u SAD-u. Jasno je odmah da spot želi poslati snažnu poruku o društvu u kojem živimo, ali tek su marljivi korisnici Twittera, pomno analizirajući svaki kadar, otkrili sve one skrivene detalje i poruke koje nas je većina vjerojatno propustila. Za početak, poza u kojoj Gambino puca u spomenutog muškarca nije slučajna, već evocira lik Jima Crowa, jednog od simbola rasne segregacije. Nadalje, nakon obje pucnjave tijela bivaju grubo uklonjena iz kadra, dok se oružje pažljivo sprema i odlaže, što poručuje kako ono ima veću težinu od ljudskog života. Pobune u pozadini spota odaju počast pokretima poput Black Lives Matter, ali u prvi plan je stavljena skupina veselih Afroamerikanaca koja pleše, budući da je to ono što javnost doista želi gledati.

Isto tako, očito je da pucanje u zbor prikazuje pokolj u crkvi u Charlestonu, ali tek su rijetki primijetili da zbor pjeva o dolasku do što veće količine novca, što se može shvatiti i kao kritika institucionalizirane religije ili pak osvrt na brutalnu statistiku pucnjave u crkvama koje mahom pohode Afroamerikanci. Konačno, pojavljivanje bijelog konja u pozadini donosi biblijski motiv jahača apokalipse, kojeg niko ne percipira jer su zauzeti trčanjem za materijalnim stvarima. Posljednja scena donosi njegov preneraženi bijeg od progonitelja, odnosno posvetu filmu "Get Out", koji se također eksplicitno bavi problemom rase u američkom društvu. Ukratko, spot donosi prikaz kaosa u kojem se naše društvo nalazi, ali on je ovdje namjerno stavljen u pozadinu, iza veselih plesača i živahnih melodija koje nas privlače pažnju. I tu referencama vjerojatno nije kraj, već ćemo ih otkrivati u nekim od sljedećih gledanja ovog spota, jer će ih sigurno biti. Na kraju cijele priče ostaje još samo dodati kako Donald Glover nije samo jedan od najtalentiranijih mladih umjetnika našeg vremena, već vjerojatno i jedan od najvažnijih.

Buro 24/7