Lifestyle

16-godišnja Greta Thunberg je nominirana za Nobelovu nagradu za mir

Autor: Žene.ba

Greta Thunberg, 16-godišnja švedska studentica i aktivistica, nominirana je za Nobelovu nagradu za mir za svoje napore u polju klimatskog aktivizma i borbi protiv globalnog zatopljenja. Thunberg je najpoznatija po tome što sjedila ispred švedskog parlamenta svaki dan tijekom tri uzastopne sedmice u avgustu 2018., kada je imala 15 godina, kako bi prosvjedovala zbog nepostojanja akcije u vezi s klimatskom krizom. Objavila je svoje akcije na Instagramu i Twitteru i ubrzo je postala poznata.

https://www.instagram.com/p/BvBRJQmhLFu/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script

Nominacija za Nobelovu nagradu Thunberg objavljena je uoči njezina najvećeg štrajka do danas. Njezin štrajk #FridaysforFuture danas će pozvati učenike širom svijeta da koračaju za klimatske promjene na 1.659 mjesta u 105 zemalja.

https://www.instagram.com/p/BvBMoonhxJU/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script

“Predložili smo Gretu Thunberg jer ako ne učinimo ništa kako bismo zaustavili klimatske promjene, to će biti uzrok ratova, sukoba i još većeg broja izbjeglica”, izjavio je predstavnik norveškog parlamenta Freddy Andre Ovstegard. “Greta Thunberg pokrenula je masovni pokret koji smatram velikim doprinosom miru”, dodao je.

Ukoliko dobije nagradu, postati će najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir poslije Malale Yousafzai, koja je imala 17 godina kada je dobila prestižnu nagradu, piše Elle.

Žene.ba

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu