Lifestyle

7 odličnih ideja za uređenje unajmljenog stana

Autor: Žene.ba

Živite li u unajmljenom stanu i nedostaje vam promjene? Većina podstanara susreće se s istim problemom. Željeli biste nešto mijenjati, ali su vam ruke vezane, najčešće jer vas stanodavac gleda preko oka spomenete li uređenje. Ne očajavajte, postoje sitnice koje će vaš prostor učiniti ugodnijim za život, a nećete trebati raditi veće zahvate.

1. OGLEDALA
Živite li u malenom podstanarskom stanu vizualno ga možete povećati ogledalima. Osim što će vaš životni prostor izgledati veći, odabirom ukrasnih okvira, utjecat ćete i na izgled samog zida i prostorije, a zaželite li se promjene, ogledala lako možete premještati s jednog mjesta na drugo bez većih zahvata.

2. "MANJE JE VIŠE"
U manjim prostorima uvijek se držite zlatnog pravila "manje je više". Pretjerate li s puno detalja i stvari stvorit ćete klaustrofobičan prostor u kojem se nećete moći opustiti. Također pazite i na zidove. Umjesto više manjih slika, na glavnom zidu u prostoriji, radije se odlučite za jednu XXL veliku. Time ćete stvoriti dojam da je prostor mnogo veći, a slika će još više doći do izražaja.

3. SVIJETLIJA BOJA ZIDOVA
Imate li manji dotok izravnog sunčevog svjetla, zidove obojajte svijetlijom bojom jer će se manja količina prirodnog svjetla tako više reflektirati po površinama. Na taj ćete način stvoriti prostran, svijetli i opuštajući ambijent.

Osim toga, svijetla boja zidova idealna je i za manje i uže prostorije jer također vizualno proširuje prostor.

4. ZIDNE NALJEPNICE
Ako ste u situaciji da vam nije dozvoljeno bojanje zidova, odličan i jeftiniji izbor su dekorativne naljepnice za zid. Lako se postavljaju, još lakše skidaju i ne ostavljaju tragove, a one manje možete postaviti i na pločice ili elemente u kuhinji i kupaonici.

5. DETALJI U BOJAMA
Unesite dašak svježine u svoj životni prostor kroz zanimljive detalje. Stare plakate ili crno bijele fotografije koje su vam drage uokvirite u žive boje. Dosadne stare zavjese zamijenite platnenim roletama s printom po želji.

Imate li stari kauč, osvježite ga ukrasnim jastucima i presvlakama u živim bojama, a kupaonicu će svakako "podignuti" štosna WC daska s fotografijama svjetskih metropola. Mogućnosti su ovdje beskonačne, a sve što vam treba je samo malo mašte.

6. RASVJETA
Osim što je funkcionalna, ona može biti i dekorativna. Imate li stare ružne lustere, zamijenite ih novima, ali stare svakako spremite, kako biste ih vratili na mjesto kada selite iz stana. Još bolje rješenje su stolne i podne lampe. Osim što mogu biti dekorativne, daju ugodniju svjetlost od lustera, a prilikom selidbe nosite ih sa sobom.

7. SAMOLJEPLJIVA FOLIJA
Bodu li vas u oči derutni kuhinjski elementi ili ormari u sobi, svakako se odlučite za samoljepljivu foliju. Ima ih u raznim bojama i u sjajnoj i mat varijanti. Oblijepite li namještaj folijom i promijenite ručkice dobit ćete novu kuhinju i ormar. Samo nemojte zaboraviti prije selidbe odlijepiti foliju i vratiti stare ručkice na njihovo mjesto.

Zadovoljna.hr