Lifestyle

Fanovi Taylor Swift tokom koncerta izazvali potres jačine 2.3 po Richteru

Autor: Žene.ba
Fanovi Taylor Swift tokom koncerta izazvali potres jačine 2.3 po Richteru

Nastupi Taylor Swift na turneji Eras u Lumen Fieldu u Seattleu 22. i 23. jula izazvali su seizmičku aktivnost ekvivalentnu potresu magnitude 2.3, prema seizmologinji Jackie Caplan-Auerbach.

Lokalni seizmometar otkrio je aktivnost koju su izazvali posjetitelji, usporedivu s poznatim Beast Quakeom iz 2011. kada su navijači Seattle Seahawksa eruptirali kao odgovor na Marshawna "Beast Mode" Lyncha koji je postigao touchdown protiv New Orleans Saintsa.

Swift je rasprodala obje večeri u Seattleu, sa 72.171 obožavateljem na subotnjem nastupu koji je srušio rekord stadiona od 70.000 posjetitelja, koji je postavio U2 2011. Njezina turneja Eras jedna je od najskupljih ikad, s procijenjenom cijenom od preko 100 miliona dolara, prenosi Index.

Poznato je da su koncerti povremeno bilježili seizmičku aktivnost, poput koncerta Foo Fightersa 2011. na Novom Zelandu kojem je prisustvovalo 50.000 obožavatelja i koncerta Gartha Brooksa 2022. na Državnom sveučilištu Louisiana u Baton Rougeu. Ali seizmičke magnitude s tih koncerata nisu poznate.

"Podrhtavanje je bilo dvostruko jače od Beast Quakea"

Caplan-Auerbach, profesorica geologije na Sveučilištu Western Washington, rekla je za CNN da je vidjela usporedbu koncerta u grupi o potresima na sjeverozapadu Tihog oceana, čiji je moderator, pa je usporedila seizmičke podatke s oba koncerta i NFL utakmice 2011. godine.

"Uzela sam podatke s obje večeri koncerta i brzo sam primijetila da su signali očito isti. Ako ih stavim jednu na drugu, gotovo su identične", rekla je za CNN. Primijetila je da je razlika između NFL utakmice i plesa fanova Taylor Swift samo 0.3, ali je dodala da su obožavatelji pjevačice ipak pobijedili Beast Quake.

"Podrhtavanje je bilo dvostruko jače od Beast Quakea. Apsolutno ga je udvostručio", rekla je.

Navijanje koje je potreslo tlo nakon touchdowna Seahawksa trajalo je samo trenutak, rekla je Caplan-Auerbach, dok su ples i pjevanje na koncertu, te glazba s obje večeri, generirali iznimnu seizmičku aktivnost.

Žene.ba