Kako donosi britanski Mirror, naučnici tvrde da su otkrili kako jedenje hrane bogate kalijem, poput banana, može znatno smanjiti krvni tlak, a upravo je povišeni tlak odgovoran za čak polovinu svih srčanih i moždanih udara.
Osim toga, većina ljudi širom svijeta nije ni svjesna da uopće ima problema s tlakom dok ne iskusi ozbiljnije simptome.
Naučnici kažu da redovna konzumacija banana smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara, naročito kod ženske populacije. Ostale korisne namirnice za prevenciju visokog krvnog tlaka su zeleno lisnato povrće, losos, grah, mahune, marelice i avokado.
Sve su to namirnice bogate kalijem, ali i brojnim drugim nutritivnim vrijednostima za koje je dokazano da snižavaju povišeni krvni tlak, a samim time smanjuju rizik od ostalih problema sa zdravljem.
Prema podacima, uzročnici koji povećavaju rizik od povišenog tlaka podrazumijevaju:
- dob
- obiteljsku povijest bolesti
- pušenje
- alkohol
- prekomjeran unos soli
- premalo voća i povrća
- nedostatak tjelesne aktivnosti
- pretilost
Žene.ba