Lifestyle

Beč pokreće sveobuhvatnu kampanju protiv cyber nasilja

Autor: Žene.ba
Beč pokreće sveobuhvatnu kampanju protiv cyber nasilja

Austrijska prijestolnica putem globalne inicijative "16 dana protiv nasilja nad ženama" intenzivnom kampanjom šalje snažnu poruku protiv cyber nasilja. Glavni fokus je usmjeren na podizanje svijesti o toj vrsti nasilja, koje posebno pogađa žene.

Tema kampanje uključuje i uvredljive komentare i neželjeno objavljivanje u društvenim medijima, kao i proganjanje. Konstantna prisutnost u digitalnom prostoru dovodi do porasta nasilja, posebno u partnerskim odnosima.

- Grad koristi kampanju kao platformu za promociju promjena u digitalnoj zajednici, pozivajući sve da se pridruže borbi protiv cyber nasilja. Kroz inovativne formate i podršku uticajnih ličnosti, kampanja se fokusira na informisanje i osnaživanje građana u borbi protiv te vrste nasilja - navodi se.

Kampanja obuhvata videozapise, online banere i podršku influensera da bi se poruka što više proširila putem različitih društvenih medija. Cilj je da se podigne svijest i osjetljivost za rano prepoznavanje upozorenja tzv. "crvenih zastavica", posebno među mlađom populacijom.

Zamjenica gradonačelnika Beča i članica bečke gradske vlade za pitanja žena Kathrin Gaál ističe važnost te kampanje.

"Jasna poruka 'Šta je tvoja 'crvena zastavica'?' ima za cilj postavljanje granica i ukazivanje na neprihvatljiva ponašanja. Radi se o pokazivanju građanske hrabrosti i pružanju podrške žrtvama cyber nasilja - ističe.

Telefonska linija za pomoć ženama imala je značajnu ulogu 2022. godine sa 12.416 savjetovanja, pri čemu je 47 posto bilo povezano sa seksualnim nasiljem. Od 2018. godine provodi se savjetovanje i za cyber nasilje, sa oko 650 razgovora u 2022. godini. "Kompetentni centar za borbu protiv cyber nasilja", koje su gradske vlasti osnovale 2020. godine, uz potrebno tehničko znanje širi mrežu podrške za žene žrtve nasilja - saopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu.

(Žene.ba / FENA)