Lifestyle

Bella Hadid: Prijetili su mi smrću, ali djeca u Gazi ne mogu priuštiti našu šutnju

Autor: Žene.ba
Bella Hadid: Prijetili su mi smrću, ali djeca u Gazi ne mogu priuštiti našu šutnju

Gigi Hadid, slavna manekenka palestinskih korijena, svojom je izjavom u kojoj je komentarisala napade Hamasa na Izrael izazvala burne reakcije, a nakon nje, oglasila se i njezina sestra, Bella Hadid.

Bella je na svom Instagram profilu objavila video i pismenu izjavu, a na samom početku ispričala se zbog dosadašnje šutnje, dodajući kako se " bori da pronađe idealne riječi" kako bi komentarisala "duboko zamršene i užasne" događaje u protekle dvije sedmice.

Manekenka je objasnila kako su se u proteklom razdoblju ona i njena porodica osjećali nesigurno, dodajući kako su dobivali "stotine prijetnji smrću dnevno" te da je neko javno objavio njezin broj mobitela.

"Strah nije opcija", napisala je, pa dodala: "Narod i djeca Palestine, posebno u Gazi, ne mogu si priuštiti našu šutnju. Mi nismo hrabri – oni jesu".

"Srce mi krvari od bola od traume koju gledam kako se odvija, kao i od generacijske traume mog palestinskog porijekla. Vidjevši posljedice zračnih napada u Gazi, tugujem sa svim majkama koje su izgubile djecu i s djecom koja plaču sama, svim izgubljenim očevima, braćom, sestrama, stričevima, tetkama, prijateljima koji više nikada neće hodati ovom zemljom", napisala je.

"Osuđujem terorističke napade na bilo koje civile, bilo gdje", napisala je, dodajući da je "tugovala za izraelskim porodicama" nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Naglasila važnost razumijevanja poteškoća s kojima se susreću Palestinci širom svijeta, na koje se gleda "samo kao na teroriste koji se opiru miru", pa opisala iskustvo svog oca Palestinca koji je s porodicom protjeran iz Palestine.

"Svi moramo stati zajedno u odbrani čovječnosti i suosjećanja – i zahtijevati da naši lideri učine isto. Postoji hitna humanitarna kriza u Gazi na koju se mora obratiti pažnja. Porodicama je potreban pristup vodi i hrani. Bolnicama je potrebno gorivo za napajanje generatora, zbrinjavanje ranjenika i održavanje ljudi u životu", piše u izjavi.

Napisala je da se i tokom rata zakoni "moraju poštovati", bez obzira na okolnosti te ohrabrila pratioce da "nastave stvarati pritisak" na svjetske lidere kako bi manje nevinih civila završilo među "zaboravljenim žrtvama ovog rata".

Podsjetimo, manekenka je sa svojom sestrom Gigi ranije podržala pokret Slobodna Palestina priključivši se propalestinskom maršu u New Yorku.

Žene.ba