Briga o vrtu je težak, no ipak zadovoljavajući hobi. Bez obzira na to koliko godina iskustva imate, vjerovatno ćete se nositi s uobičajenim izazovima kao što su štetočine i nametnici, korov, gljivice ili pak sušom.
Na sreću, postoji jedan proizvod koji bi mogao pomoći—i vjerovatno je trenutno u vašem ormariću sa začinima, piše Bestlifeonline.
U nastavku stručnjaci za vrtlarstvo govore koji je uobičajeni začin koji bi mogao spriječiti umiranje vaših biljaka.
Iako biljke mogu umrijeti u bilo kojoj fazi života, one su najosjetljivije kao sadnice (koja je otprilike dvije do tri sedmice nakon klijanja). U toj fazi, jedan od najčešćih ubica bilja je bolest ovlaživanja. Prema Odsjeku za hortikulturu Madison Sveučilišta u Wisconsinu, vlagu uzrokuje nekoliko gljivica koje se prenose tlom i koje se kreću u tlu i na predmetima kontaminiranim tlom poput vrtnog alata i posuda za biljke.
Infekcija može uzrokovati truljenje korijena i smrtonosna je za biljke. Ako su vaše sadnice zaražene, izaći će iz tla zdrave, ali će ubrzo propasti i umrijeti. Ali ne brinite, postoji način da to spriječite.
Kada je jedna sadnica zaražena, gljivice se lako šire na druge. Srećom, postoji začin koji vam može pomoći: i to cimet.
“Bolest ovlaženja je široko rasprostranjena kod sadnica. Cimet rješava ovaj problem tako što ubija gljivice i osigurava zdrav rast sadnica “, kaže Lindsey Hall, hortikulturistica i suosnivačica Positive Blooma.
Da biste upotrijebili cimet za sprečavanje vlaženja, jednostavno pospite začin po tlu. Ispostavilo se da ovaj začin ima snažna svojstva protiv gljivica. Jedna studija iz 2012. objavljena u Journal of Traditional Chinese Medicine otkrila je da izlaganje ulju cimeta značajno mijenja stanice gljivice Candida, oštećujući stanične stijenke i organele, te u konačnici ubija stanice. Taj se proces može ponoviti s različitim vrstama gljivica.
Osim što uništava gljivice, cimet može djelovati kao sredstvo za ukorijenjivanje.
Iskusni ljubitelji biljaka vjerovatno su eksperimentisali s korištenjem reznica biljaka za razmnožavanje novih biljaka. Za to je potreban prah za zakorijenjivanje, koji povećava šanse da će reznica biljke uspješno razviti vlastito korijenje. Prema vrtlarskim stručnjacima, cimet i ovdje može pomoći.
“Cimet djeluje kao sredstvo za ukorjenjivanje, tako da ne morate dodavati prah za ukorjenjivanje. Cimet poboljšava stopu uspješnosti razmnožavanja reznicama”, kaže Hall.
Za korištenje cimeta za ovu svrhu, Hall kaže da treba uzeti kašiku cimeta u prahu i papirnati ubrus. Stavite cimet na papirnati ubrus, namočite krajeve reznice i uvaljajte ih u cimet te zatim posadite u zemlju. Vaše će stabljike lako pustiti korijenje i neće biti toliko osjetljive na vlagu.
Cimet može otjerati štetočine. Životinje poput mrava i drugih vrtnih insekata mogu uznemiriti i oštetiti vaše biljke. Cimet i s time može pomoći.
“Jak miris cimeta je previše jak za mnoge štetočine, tako da možete posipati malo oko same biljke kako biste ih spriječili. Isto pravilo vrijedi za male životinje poput vjeverica i zečeva; kad osjete jak miris, povući će se”, kaže Ray Brosnan, stručnjak za vrtlarstvo i osnivač Brosnan Landscape Gardeninga.
U svakom slučaju ako se bavite vrtlarenjem, vrijeme je da što prije kupite veliko pakovanje ovog začina, prenosi Poslovni.hr.
Žene.ba