Lifestyle

Bishop: Rane intervencije u slučaju nasilja nad ženama od najveće važnosti

Autor: Žene.ba
Bishop: Rane intervencije u slučaju nasilja nad ženama od najveće važnosti

Rane intervencije u slučajevima nasilja nad ženama, procjena rizika i pristup uslugama podrške, kao i rodno odgovorne policijske i pravosudne usluge, su od najveće važnosti, izjavila je za FENU Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women u BiH.

Jučer se u Sarajevu ponovo dogodio femicid, kada je Anel Bećirović (1989.) u Bosanskoj ulici u naselju Alipašino Polje u Sarajevu usmrtio svoju bivšu nevječanu suprugu Emiru Maslan (1992.) iz pištolja.

UN Women BiH duboko žali zbog vijesti o femicidu koji se sinoć desio u Sarajevu i izražava duboku tugu i saučešće porodici nastradale.

- Femicid je jedan od najtežih oblika nasilja nad ženama i rezultat je duboko ukorijenjenih nejednakosti i štetnih društvenih normi. U 2021. godini oko 45.000 žena i djevojaka širom svijeta je ubijeno od strane intimnih partnera ili drugih članova porodice. To znači da, u prosjeku, više od pet žena ili djevojaka svakog sata ubije neko iz njihove porodice - kaže Bishop.

Nakon posljednjih slučajeva koji su se dogodili ovog ljeta, UN Women ured u BiH je okupio partnere, organizacije civilnog društva za prava žena koje vode sigurne kuće širom BiH, kako bisrazgovarali o tome kako je ovo utjecalo na njihove korisnice i vidjeli kako se može poboljšati podršku na terenu.

- Praktičari i stručnjaci se slažu – zakonodavstvo treba ojačati kako bi se osigurali provedba, kažnjavanje i prevencija. Pozdravljamo tekuće napore na jačanju zakonodavstva u ovoj oblasti i naglašavamo hitnost usvajanja amandmana i osiguravanja da se zakoni sprovode tako da sigurnost i dostojanstvo svih žena, djevojaka i djevojčica budu u potpunosti zaštićeni. Nastavit ćemo podržavati vlasti BiH u eliminaciji svih oblika nasilja, uključujući nasilje nad ženama i djevojčicama, uspostavljanjem i jačanjem zakonskih okvira, politika i akcionih planova - kaže Bishop.

To, naglašava, uključuje efikasnu implementaciju Konvencije UN-a o eliminaciji svih oblika diskriminacije nad ženama (CEDAW) i Istanbulske konvencije, koju je država ratifikovala, a koja obavezuje državu da pruži zaštitu od svih vrsta rodno zasnovanog nasilja.

- Femicid se može spriječiti transformacijom štetnih društvenih normi i uključivanjem zajednica i društava u kreiranje nulte tolerancije na nasilje. Rane intervencije u slučajevima nasilja nad ženama, procjena rizika i pristup uslugama podrške, kao i rodno odgovorne policijske i pravosudne usluge, su od najveće važnosti. Pozivamo vlasti, međunarodnu zajednicu i organizacije civilnog društva da se ujedine u naporima da se femicid iskorijeni - poručila je Bishop.

(Zene.ba)