Lifestyle

Boli li Vas grlo?

Autor: Žene.ba
Boli li Vas grlo?

Grlobolja – neugodan simptom upale grla

U jesenjim i zimskim mjesecima grlobolja je čest razlog zbog kojeg se odlučujemo posjetiti ljekara ili potražiti savjet apotekara. Grlobolja je neugodan simptom uzrokovan upalom određenih anatomskih struktura kao što su ždrijelo, krajnici, glasnice i grkljan. U oko 80% slučajeva uzročnici upale grla su virusi, a u 20% slučajeva uzročnici su bakterije. Simptomi uključuju: bol u grlu koja se pojačava pri gutanju ili govoru, promuklost, začepljen nos i otežano disanje.

U liječenju grlobolje, u otklanjanju simptoma i liječenju uzroka, od velike koristi može biti Lysobact COMPLETE Spray®, sprej jedinstvenog sastva, čiju osnovu djelovanja čini lizozim.

Lizozim je supstanca prirodnog porijekla i važan faktor našeg prirodnog imuniteta, koji svojim višestrukim korisnim djelovanjima pomaže u zaštiti i ozdravljenju sluznice usta i grla. Lizozim posjeduje izraženo antimikrobno djelovanje zbog kojeg je dobio naziv prirodni antibiotik.

Pored toga lizozim djeluje protuupalno, podstiče obnovu sluznice, štiti je i jača njenu otpornost. Lizozim prirodno sadrže naši organi i izlučevine, a u posebno velikim koncentracijama se nalazi u pljuvačci, sekretu nosne sluznice, suzama, majčinom mlijeku te ćelijama imuniteta. Zbog višestrukih uloga u organizmu lizozim opravdava naziv „enzim budućnosti“, a za kojeg je njegov otkrivač Alexander Fleming, rekao da je otkriće lizozima važnije od otkrića penicilina.

Aktivne komponente lijeka Lysobact COMPLETE Spray®: smiruju upalni proces, pomažu zarastanje rana i oštećenja sluznice usne šupljine, ubrzavaju ozdravljenje, štite sluznicu usne šupljine i grla te pojačavaju lokalni imuni odgovor sluznice. Lidokain ublažava osjet bola veoma brzo, već u toku prvih nekoliko minuta nakon primjene. Praktična i savremena forma spreja opremljena je specijalno dizajniranim aplikatorom koji omogućava jednostavnu, laku, brzu i preciznu primjenu lijeka uz ugodnu i osvježavajuću aromu peperminta. Ne sadrži alkohol. Dostupan je u svim apotekama bez ljekarskog recepta. Za više informacija posjetite web stranicu: lysobact.ba

Čuvajzdravlje.ba