Četiri pića koja bismo trebali konzumirati ako patimo od visokog krvnog tlaka
Jedan od načina na koji ljudi često narušavaju svoje zdravlje nije samo pogrešan odabir namirnica koje jedu, već i onoga što piju.
Kako objašnjavaju dijetetičari, postoje određeni napitci koji mogu sniziti povišeni krvni tlak te nam tako pomoći u sprječavanju neželjenih zdravstvenih posljedica ovog sve češćeg problema, donosi Healthy.
''Iako se ova pića ne mogu doista klasificirati kao tretman, osim možda u slučajevima lagano povišenog krvnog tlaka, vrlo su koristan dodatak lijekovima za snižavanje tlaka i trebali bi se smatrati dijelom pacijentovog holističkog liječenja visokog krvnog tlaka'', smatra kardiolog Nick West.
Mlijeko s niskim udjelom masti
Tek jedna čaša mlijeka dnevno može nam pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka, objašnjava nutricionistica Kimberly Snodgrass. Ona tvrdi kako je poznato da mlijeko s niskim udjelom masti u sebi također sadrži velike količine vitamina D koji potiče zdrav krvni tlak.
Sok od cvekle
''Cvekla je bogata takozvanim dijetalnim nitratima, spojem za koji je dokazano da ima djelotvoran učinak na snižavanje krvnog tlaka'', kaže Snodgrass. Isto tako, dodaje da njezin sok snižava krvni tlak zbog velikog sastava vitamina, minerala i antioksidansa. Učinkovitost soka od cvekle potkrijepljena i kliničkim ispitivanjem koje pokazuje poboljšanje krvnog tlaka kod onih ljudi koji su redovito pili sok od sirove cvekle.
Sok od rajčice
Dokazano je da sok od rajčice poboljšava razinu krvnog tlaka. West savjetuje da uvijek prednost dajemo neslanoj verziji ovog soka jer se upravo za nju pokazalo kako učinkovito snižava krvni tlak i holesterol, zahvaljujući velikim količinama vitamina C i antioksidansa koje sadrži.
Sok od bobičastog voća
Bobičasto voće prvenstveno sadrži velike količine antioksidansa koji su odlični za usporavanje starenja.
''U brojnim dosadašnjim studijama na ovu temu otkriveno je kako redovita konzumacija bobičastog voća snižava i krvni tlak. Bobičasto voće možete dodati u zobene pahuljice ili kao međuobrok kako biste unijeli više antioksidansa u svoju prehranu'', napominje Snodgrass.
Dodaje kako bismo, ako već kupujemo sok od bobičastog voća, trebali odabrati svježi ili neprerađeni sok. Naime, konzervirani sokovi u sebi obično sadrže velike količine dodanog, rafiniranog šećera i visoki udio natrija što može imati suprotan učinak na razinu našeg krvnog tlaka, prenosi Index.
Žene.ba