Lifestyle

Četiri profesionalna savjeta za hodanje koji će vam pomoći da smršate

Autor: Žene.ba
Četiri profesionalna savjeta za hodanje koji će vam pomoći da smršate

Hodanje je omiljeni oblik fizičke aktivnosti i nije teško shvatiti zbog čega je to tako: uvijek je dostupno, nije potrebna posebna oprema i pozitivno utiče na raspoloženje.

Uz to, ovaj vid fizičke aktivnosti može da bude dobra osnova za one koji žele da smršaju.

Lični treneri dr Majkl Bol i Tiler Rid otkrivaju savjete za hodanje koji će biti od koristi svima koji vode borbu protiv viška kilograma, prenosi "Newsbeast".

1. Promijenite tempo kojim hodate

Što brže hodate, to će vaš organizam sagoriti više kalorija. Ali, to ne znači da bi trebalo da hodate tako da sve vrijeme gubite dah.

"Hodajte malo brže, a tek povremeno dodatno ubrzajte korak kao da džogirate, jer variranje u brzini hodanja pomaže da smršate", kaže personalni trener Majkl Bol.

Njegov kolega Rid predlaže da minut provedete u malo žustrijem tempu hodanja, a da narednog minuta ubrzate korak.

"Svoje šetnje možete da pretvorite u intervalni trening visokog i niskog intenziteta, jer tako povećavate potrošnju kalorija", ističe Rid.

2. Aktivirajte ruke

Opuštene nadlaktice su problem sa kojim se suočava veliki broj žena u periodu perimenopauze i menopauze, zbog drugačijeg rada hormona. Iako postoje posebne vježbe koje donekle mogu da pomognu u rješavanju ovog prije svega estetskog problema, personalni treneri savjetuju da tokom hodanja pomjerate i ruke.

"Pomjeranje ruku tokom hodanja nije najefikasniji način da sagorite kalorije, ali može da pomogne u sklopu treninga i da utiče na dodatnu potrošnju kalorija", ističe dr Bol.

Ukoliko na zglobove ruku stavite čičak-tegove, poradićete na povećanju snage.

3. Postavite cilj

Ovo je zlatno pravilo u sticanju svake nove navike, pa i u sticanju rutine vježbanja. Postavite cilj koji želite da dosegnete, a onda iz dana u dan radite na njemu.

Za one koji bi željeli da “preko noći” ostvare zamišljeno, fitnes stručnjaci podsjećaju da svako putovanje počinje malim korakom, a da je krajnji rezultat posljedica progresivnog povećavanja broja koraka iz dana u dan.

"Postavljanje cilja neće nužno povećati broj kalorija koje sagorijevate dok hodate, ali će vas motivisati da napravite određeni broj koraka svakog dana. Tako je manje vjerovatno da ćete preskočiti šetnju i zamijeniti je, na primjer, gledanjem TV programa", kaže dr Bol.

4. Koristite stepenice

Mnogi ne znaju da je hodanje stepenicama izvanredna vježba kako za sticanje snage, tako i za jačanje mišića i brže sagorjevanje kalorija.

Ukoliko uključite hodanje stepenicama u vašu svakodnevnu rutinu, izbjeći ćete pojavu grčeva u mišićima, pogotovo ako ste stariji. Takođe, ovaj vid treninga će pozitivno će uticati na zdravlje zglobova i kostiju, prenosi ona.rs.

Žene.ba