Lifestyle

Depresija je još uvijek tabu tema, ali može se pobijediti

Autor: Žene.ba
Depresija je još uvijek tabu tema, ali može se pobijediti

O učestalosti depresije zadnjih desetljeća i posljedicama koje sa sobom nosi bilo je riječi na predavanju "Depresija i ansioznost, rak duše" u četvrtak u Posušju.

Predavači su bili prof. dr. Miro Klarić, predstojnik Klinike za psihijatriju SKB Mostar, prof. Jozo Kolobarić i organizatorica predavanja magistra kineziologije Ana Marija Penava, priopćeno je u petak iz Udruge Elpida.

Osim interesa javnosti u Posušju, u priopćenju se navodi kako egzaktni podaci znanosti pokazuju da je depresija i anksioznost problem suvremenog društva.

Prof. dr. Miro Klarić na predavanju je rekao da se učestalost depresije zadnjih desetljeća stalno povećava te da je već danas, nakon bolesti krvožilog sustava, depresija vodeće oboljenje u svijetu, kod žena čak i na prvom mjestu.

- Ako ima i jedna bolest u medicini koja zahvaća cijelog čovjeka, i tjelesno i psihički, onda je to depresija. Simptomi su poslagani na način – koliko ljudi toliko i vrsta depresije. Osnovni poremećaj u depresiji je raspoloženje, a raspoloženje utječe na sve naše psihičke funkcije, na naše mišljenje, na našu volju, na naše nagone, na našu percepciju, odnosno kako doživljavamo svijet oko sebe. Sve je to popraćeno i našom psihomotorikom – kazao je prof. dr. Klarić.

Dalje je istaknuo kako je s anksioznošću poremećen cijeli autonomni sustav zbog čega dolazi do povišenog tlaka i narušenog imuniteta.

Anksioznost se, kaže profesor Klarić, prepoznaje tužnim izgledom, bezvoljnošću, usporenošću, preosjetljivosti, plačljivosti. Ali navodi kako ima nade te da depresija nije nešto što se ne može pobijediti.

Magistra kineziologije Ana Marija Penava kroz svoj dugogodišnji rad s ljudima primijetila je porast depresije i anksioznosti zbog čega se odlučila organizirati ovako predavanje.

- Sigurno je da su depresija, anksioznost i mentalna oboljenja u porastu. Znanost je dokazala da je fizička aktivnost jako važan ključ očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja i jako dobar mehanizam u borbi protiv depresije, anksioznosti, mentalnih i fizičkih oboljenja – dodala je Penava.

Depresija je još uvijek tabu tema, smatra profesor Kolobarić.

- Suvremeni čovjek još uvijek ima jednu veliku zabludu, a to je da se njemu ili nekome njegovom bližnjem nešto ne može dogoditi. Svi smo mi od krvi, mesa i duha i naravno da nas pogađa i u krv i u meso i u duh. Ako je suditi po podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2017. godine, depresija je nešto što nosi najveću smrtnost jer mi živimo u svijetu koji ima nikad manju smrtnost, a opet nikad dosadniji život – istaknuo je on.

Na kraju predavanja prikazan je kratki istiniti film o snazi majke koja je nakon smrti svoje tromjesečne bebe ipak uspjela nastaviti disati, te o mladom čovjeku koji je ostao bez svoje voljene.

- Filmom smo htjeli predstaviti priču koja budi nadu, priču o ljudima koji su se vratili životu. Željeli smo poručiti da depresija nije nešto što se ne može pobijediti – zaključili su organizatori.

(fena)