Dijetetičarka otkrila tri nezdrave namirnice koje ne biste trebali stavljati u kafu
Istraživanja pokazuju da dnevno konzumiranje kafe smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Kafa je povezana i s manjim rizikom od raznih bolesti, a kofein poboljšava budnost i može pomoći da bolje rješavate probleme i kreativno mislite.
Naravno, kafa je također omiljena zbog svog okusa, povezanosti s ritualom i elementom zajednice. Iako nudi mnoge zdravstvene pogodnosti, punjenje jutarnjeg napitka s puno dodanih šećera može poništiti neke od njih, navodi registrirani dijetetičar Mackenzie Burgess.
Tri su stvari koje ne smijete unositi u kafu kako biste zadržali njene zdravstvene prednosti.
Vrhnje za kafu
Često sadrži dodane šećere, umjetne arome, kukuruzni sirup ili hidrogenirana ulja, sve stvari koje Burgess pokušava ograničiti.
Ona preporučuje da provjerite popis sastojaka svog omiljenog vrhnja za kavu i izbjegavate sastojke koje ne možete izgovoriti.
Ako previše volite svoje vrhnje da biste ga pustili, pokušajte se ograničiti na jedan njegov obrok, što je obično jedna kašika.
– Pazite na to radije nego da pola kafe bude vrhnje – kaže Burgess.
Šećer
Previše dodanih šećera u prehrani može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa i srčanih bolesti, poništavajući dobrobiti koje kafa uopće pruža. Burgess predlaže da smanjite količinu šećera u šoljici kafe na kašičicu ili manje.
Vremenom možete postepeno još više smanjivati dok ne počnete piti crnu kafu bez šećera.
Umjetni zaslađivači
Burgess predlaže tretiranje umjetnih zaslađivača jednako kao i šećera.
– Najbolje je koristiti oba u umjerenim količinama – savjetuje.
Umjesto toga koristite ove alternative
Postoji puno drugih načina da poboljšate kafu i njene zdravstvene prednosti.
Porcija kolagena
Jutarnja kafa može poslužiti i kao eliksir za kosu, kožu i nokte ako dodate kolagen u prahu. Dobro formuliran dodatak neprimjetno će se uklopiti u kafu, toplu ili ledenu, i podržati zdravlje crijeva, zdravlje zglobova sa svakim gutljajem.
Također će napitak učiniti malo zasitnijim.
Začini
– Dodavanje začina poput cimeta, kardamoma ili muškatnog oraščića može dnevnom napitku dati antiupalne prednosti – kaže Burgess.
Pomiješajte ih dok kuhate ili nakon što je kafa već skuhana za mirisni završetak.
Kokosovo ulje
Osim što kafi daje puterasti, kremasti okus, pokazalo se da kokosovo ulje potencijalno pomaže probavi i zdravlju crijeva.
Također može pomoći u smanjenju nervoze izazvane kafom.
Sirup od hurmi
Hurme su slatkiši prirode. Ako više volite slatku kafu, Burgess predlaže kuhanje hurmi u vodi i njihovo miješanje u blenderu kako bi se dobio prirodno slatki sirup koji možete dodavati svojoj kafi.
Proteinski prah
Za latte od vanilije bez dodanog šećera isprobajte Burgessov “proffee” recept. Pomiješajte omiljeni proteinski prah i mlijeko i dodajte u toplu ili ledenu kafu.
– Stvara okus vrhnja – kaže Burgess, dodajući da je to zabavan način da povećate unos proteina bez puno dodatnih sastojaka, piše MBG.
(Žene.ba)