Lifestyle

Djeca koja pohađaju vrtić boljeg su vladanja, otkriveno je istraživanjem

Autor: Žene.ba
Djeca koja pohađaju vrtić boljeg su vladanja, otkriveno je istraživanjem

Ako osjećate krivnju jer dijete vodite u vrtić, sada možete odahnuti.

Prema rezultatima istraživanja jednog pariškog univerziteta, mališani koji pohađaju vrtić bolje se ponašaju od onih koji vrijeme provode kod kuće s roditeljima, dadiljom, bakama ili djedovima. Djeca su iskusila i druge prednosti poput boljih socijalnih vještina i bržeg kognitivnog razvoja.

Znanstvenici su promatrali 1500 djece u dobi od dva mjeseca starosti do osmog rođendana. Roditelji su tijekom tog perioda popunjavali upitnike kojima su bilježili ponašanje djeteta i razinu njihovog mentalnog zdravlja.

Djeca u dobi od tri godine koja su polazila u vrtić bila su društvenija i boljeg vladanja, objavljeno je u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health.

"Pristup kvalitetnoj skrbi u dječjem vrtiću tijekom prve tri godine života može popraviti emocionalni i kognitivni razvoj, prevenirati kasnije emocionalne poteškoće i pomoći u ponašanju u društvu'', rekla je jedna od autorica studije, dr. Maria Melchior.

Podaci ne znače da bi roditelji koji su odlučili odgajati djecu kod kuće trebali promijeniti svoje mišljenje, nego da se oni koji su djecu upisali u dječji vrtić ne bi trebali loše osjećati zbog svog izbora, poručili su autori istraživanja.

Index.hr