Lifestyle

Dječji psiholozi dijele životne lekcije kojima uče svoju djecu

Autor: Žene.ba

Kao i svi roditelji, dječji psiholozi žele da njihova djeca odrastu u ljubazne ljude, da vole sebe i druge i da znaju rješavati sukobe na zdrav način. Kako bi pomogli djeci da razviju te vještine, oslanjaju se na vlastita istraživanja i profesionalne vještine.

Samoprihvaćanje

Psihologinja Becky Lois kaže da joj je prioritet razviti osjećaj samoprihvaćanja kod djeteta. Želi da njezina djeca budu autentična, da znaju tko su i da se osjećaju ugodno u svojoj koži.

Ljubaznost i otvorenost

Dr. Lois želi da njezina djeca budu ljubazna prema sebi i da na isti način pristupaju drugima. S tim se slaže i njezina kolegica Angela Narayan.

"Zaista je važno djecu predškolske dobi naučiti kako biti ljubazan i razvijati empatiju", kaže za Today.

Zdravo rješavanje sukoba

Ljubaznost i empatija su dva elementa još jedne ključne vještine - rješavanja sukoba na zdrav način. Prema psiholozima, djeca gledaju kako se odrasli oko njih, osobito roditelji, ponašaju pa je važno pripaziti na vlastite postupke.

Reagiranje na negativne emocije

Psihologinja Kathryn Humphreys ima troje djece i svakom pristupa različito. Pritom ih uči kako da odgovore na negativne emocije, kao što su neuspjeh ili razočaranje. Nudi im sve dostupne strategije suočavanja (duboko disanje, pozitivan razgovor sa sobom, traženje prijatelja za razgovor ili igru), kako bi mogli iskoristiti ono što im najbolje odgovara.

Traženje pomoći

Dr. Lauren Quetsch iskreno se nada da će njezino četvero djece razviti sposobnost rješavanja problema i razumjeti da je u redu tražiti pomoć drugih ljudi.

Povjerenje u njihovu sposobnost da se nose sa životom

Dr. Kathry Hecht želi da se njezina djeca nauče nositi sa svime što im život nosi - i dobrim i lošim.

"To je prilično bitno za samopouzdanje i hrabrost. Pružanje djeci prilike da se suoče sa svime omogućit će im da vjeruju tu sposobnost. I na kraju dana, osjećat će se dobro zbog toga", zaključila je.

Žene.ba