Njemačka biokemičarka Johanna Budwig otkrila je način detektiranja masnoće u krvi, shvatila je važnost esencijalnih masnih kiselina na zdravlje te na temelju svojih otkrića razvila metodu kojom se ljudi koriste ne bi li uravnotežili narušenu električnu ravnotežu stanica i spriječili pojavu mnogih bolesti.
Slavna njemačka znanstvenica Johanna Budwig uvidjela je da pojedine namirnice mogu preventivno djelovati na pojavu kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, nekih vrsta raka i mnogih drugih bolesti.
Upravo zato osmislila je recept za kremu koju je preporučljivo konzumirati ujutro neposredno nakon buđenja. Budwigova krema temelji se na lanenim sjemenkama, prešanom ulju od lanenih sjemenki i svježem kravljem siru.
Lanene sjemenke najbolji su izvor omega-3 masnih kiselina koje u kombinaciji s proteinom poput nemasnog sira stvaraju spoj lipoprotein od kojeg su napravljene membrane naših stanica.
Recept za Budwigovu kremu:
- 4 žlice svježeg zrnatog sira
- 2 žlice organskog lanenog ulja
- 1 žlica lanenih sjemenki
- voće i orašasti plodovi po želji
Budwigva krema - priprema:
- Kako biste dobili optimalne rezultate, potrebno je dodavati sastojke po točno određenom rasporedu.
- U posudu stavite svježi sir, prelijte ga lanenim uljem i dobro pomiješajte štapnim mikserom sve dok ne dobijte kremastu teksturu, a cjelokupno ulje nije sljubljeno sa sirom.
- Smjesu prelijte preko lanenih sjemenki koje ste prethodno samljeli u aparatu za mljevenje kave.
- Ručno promiješajte sastojke, pa preko svega dodajte komadiće voća poput banana, šljiva, šumskih bobica te nekolicine orašastih plodova poput oraha i badema.
- Budwigovu kremu pojedite najkasnije 20 minuta od kada ste je pripremili.
Važno je znati:
1. Laneno ulje je kvarljivo, pa ga treba čuvati u hladnjaku prije upotrebe. Također, nemojte kupovati laneno ulje koje nije pohranjeno u trgovini na hladnom mjestu.
2. Najbolje rezultate postići ćete ako lanene sjemenke meljete neposredno prije upotrebe s obzirom na to da petnaestak minuta nakon mljevenja one gube većinu svojih korisnih svojstva.
3. Ne jedite Budwigovu kremu s drugim izvorima bjelančevina i masti, već kao zaseban obrok.
4. Ne pripremajte veće količine ove kreme i nemojte je pohranjivati za kasniju konzumaciju. Uvijek napravite svježu kremu prije konzumacije.
(Zadovoljna.hr)