Lifestyle

Ekstremno skroman život pa umirovljenje u tridesetima - otkrijte FIRE pokret!

Autor: Žene.ba
Ekstremno skroman život pa umirovljenje u tridesetima - otkrijte FIRE pokret!

Ekstremno skroman život pa umirovljenje u tridesetima - otkrijte FIRE pokret!

O životnim trendovima koje je postavila slavna generacija millennialsa su već svi dobro upoznati. Znamo kako ta generacija teže ulazi u brak (pa čak i ozbiljnije veze), kasnije ima djecu (ako uopće), njeni pripadnici imaju značajno manje šanse za posjedovanje nekretnine, a o nekakvoj konkretnijoj ušteđevini se eventualno govori s podsmijehom. Jedni su tako millennialse nazivali lijenima i komotnima, odnosno generacijom koja uvijek nešto izvolijeva, a drugi su im priznali cijeli niz otegotnih okolnosti, poput globalne ekonomske klime koja za mlade ljude uglavnom nije najpovoljnija. Bilo kako bilo, mislili smo da nas više ničime ne mogu iznenaditi. Vidjeli smo sve i navikli na sve opcije života. Odabire se gledanje stote reprize "Seks i grada" umjesto izlaska s prijateljima? Nema problema. Pola plaće se troši na odlaske u restorane ili novi gadget? Potpuno legitimno. Ipak, iznenađenje je ipak stiglo, i to u vidu FIRE pokreta, za koji se opravdano sumnja da bi mogao postajati sve popularniji. O čemu je tačno riječ?

Ekstremno skroman život pa umirovljenje u tridesetima - otkrijte FIRE pokret! (фото 1)

FIRE (Financial Independence Retire Early) podrazumijeva ideju ranog umirovljenja i uživanja u životu naspram gotovo cjeloživotnog radnog staža na poslu koji prije ili kasnije prestanemo voljeti. Sjećate se svih onih priča blogera koji su ostavili život kakav su poznavali, dali otkaz, pozdravili se s obitelji i prijateljima te otišli putovati svijetom? To je jedna od verzija FIRE života. VICE je tako donio priču mlade Amerikanke koja je godinama bila nesretna na poslu, a sve je kulminiralo hospitalizacijom njenog šefa, koji je također stalno bio izložen većoj količini stresa. Kad je pomislila kako bi je ovakav način života doslovno mogao ubiti, počela je istraživati i druge opcije te pažljivije proučila FIRE pokret. Naravno, njena priča je samo jedna od tisuću, pogotovo ako govorimo o razvijenijim zapadnim zemljama u kojima su smjene od 10 ili 12 sati uobičajene. FIRE stoga nudi primamljivu alternativu - počni živjeti vrlo, vrlo skromno, pametno ulaži svoj novac i radi dok ne dođeš do neke zadane cifre. Nakon toga, pod uvjetom da nastaviš s pametnim gospodarenjem, čeka te život u kojem se možeš posvetiti ispunjenju svojih snova.

Ekstremno skroman život pa umirovljenje u tridesetima - otkrijte FIRE pokret! (фото 2)

Većina koja se odluči na takav životni stil kaže kako se to ne događa preko noći. Za početak su počeli s čitanjem brojnih rasprava na Redditu ili postova na specijaliziranim blogovima, poput onog Petera Adeneyja, odnosno Mr. Money Mustachea, čovjeka koji je do svoje tridesete zaradio dovoljno novaca da se umirovi. Ključno je biti predan svome cilju, pristati na to da ćete možda morati živjeti u lošijem stanu na zabačenoj lokaciji, pomno planirati svoje obroke, a kupovanje stvari poput odjeće svesti na minimum. Mnogi koji su se u tome okušali će kazati kako u teoriji sve to zvuči izvedivo, čak i pomalo zabavno. Par godina skromnosti naspram života uživanja ne zvuči toliko teško, zar ne? Međutim, to je jedna od onih stvari koje je lakše reći nego učiniti. Sve to, naravno, ne znači da je nemoguće. Čak i ako od svega na kraju ne bude ništa, zagovornici ovog pristupa ističu kako bi se inače mahom financijski nepismene millennialse barem moglo naučiti ponešto o investicijskim fondovima ili barem natjerati da počnu detaljnije promišljati svoje financije.

Ekstremno skroman život pa umirovljenje u tridesetima - otkrijte FIRE pokret! (фото 3)

I zaista, i sami smo pretražujući internet naišli na niz sretnih priča ljudi kojima je ovaj pothvat uspio. Jedni su na putu već godinama, drugi su se posvetili svojim hobijima, a treći su se pronašli u humanitarnom radu. U jednom se slažu baš svi - FIRE filozofija je najbolje što im se ikad dogodilo! No, treba reći kako je ovaj trend, baš kao i velik broj radnih sati, ponovno uglavnom vezan uz razvijenije zemlje u kojem je taj rad (barem nominalno) i pošteno plaćen. Drugim riječima, možete računati na to da ćete, ako radite dvostruke smjene i maksimalno štedite, doći u situaciju u kojoj možete planirati umirovljenje u tridesetima ili četrdesetima.

Journal.hr