Nakon kiše dođe duga

Faze koje mnogi prođu nakon raskida

Autor: Žene.ba
Faze koje mnogi prođu nakon raskida
Foto: Ilustracija

Kada se ljubavna veza završi, važno je razumjeti da slijedi teško, ali prolazno razdoblje. Emocije koje proživljavate su normalne i prirodne, a nakon prekida veze, često se prolazi kroz pet faza.

Faze preživljavanja prekida mogu uključivati poricanje, ljutnju, šok, depresiju i prihvatanje, ali redoslijed i intenzitet tih faza mogu varirati. Svaka ljubavna priča i svaki prekid su jedinstveni, pa tako i iskustvo kroz te faze može biti različito za svakog pojedinca. Važno je pružiti sebi vremena i prostora da prođete kroz te emocionalne procese na način koji vam odgovara.

Emocionalni šok 

Iznenadni prekid može izazvati snažan emocionalni šok, koji se može manifestovati na različite načine, poput suza, ljutnje, bijesa i tjeskobe. Čak i ako je prekid sporazuman, normalno je osjećati tugu zbog završetka jedne faze života. Osjećaji ljutnje i bijesa su također uobičajni, posebno ako ste se osjećali izdano od strane bivšeg partnera. Važno je dopustiti sebi da prođete kroz sve te emocije i ne potiskivati ih. Često razmišljanje o bivšem ili osjećaj krivice zbog nedostatka iskrenosti u vezi nisu neuobičajni, ali važno je zapamtiti da je prihvatiti te osjećaje ključno za proces ozdravljenja. Bitno je prihvatiti sve emocije koje se javljaju i ne pokušavati ih sakriti ili prikazivati lažan osmijeh kako biste zadovoljili druge. Dopustite da kroz vrijeme  prođete kroz tugu i budite uvjereni da će bol s vremenom proći.

Privikavanje na novi život

Nakon prekida dugotrajne veze, prilagodba na novi način života može biti izazovna, posebno ako ste dijelili dom ili porodicu s bivšim partnerom. Razgovor s bivšim partnerom o praktičnim pitanjima poput djece, imovine ili posla može olakšati tranziciju i spriječiti neugodnosti. Važno je postaviti sebe na prvo mjesto i ne dopustiti bivšem partneru da manipuliše vašim emocijama.

Sumnja u sebe

Osvrtanje na sebe nakon prekida je uobičajno, a mnogi se pitaju jesu li dovoljno dobri ili atraktivni. Povjerenje u sebe može biti uzdrmano, posebno ako ste doživjeli prevaru ili povredu. No, period nakon prekida također može biti vrijeme za dublje upoznavanje sa sobom. Prisjetite se svojih kvaliteta i sposobnosti, te otvorite prostor za samorazvoj i otkrivanje vlastitih strasti. Možda ste izgubili partnera, ali ste pronašli priliku za jačanje vlastite snage i samopouzdanja.

Prihvatanje

Prihvatanje je često posljednja faza u procesu nakon prekida veze. To je trenutak kada osoba konačno prihvati situaciju onakvu kakva jeste, bez želje za promjenom. Kada se osoba suoči s prekidom i svim emocijama koje su ga pratile, može nastaviti dalje uživati u životu i budućim danima. Tada prestaje briga za aktivnosti bivšeg partnera ili mogućnost novih veza s njim. Osoba postaje spremna za novi početak.

Novi pogled na svijet

Nakon prolaska kroz sve faze prekida, osoba stiče novi pogled na svijet. Shvata da je najvažnija sebi i da sreća dolazi iz ispunjenog, samostalnog života. Veze i dalje mogu biti važan dio života, ali ne više kao osnovna potreba. Ova faza donosi osvještavanje vlastitih prioriteta i spremnost na ulazak u vezu samo ako je to zaista želja i potreba.

Važno je proći kroz sve faze nakon prekida i prihvatiti sebe u tim trenucima. Dopustite svojim osjećajima da budu prisutni i prihvatite sebe takvima kakvi jeste. Prekid može biti težak, ali s vremenom prođe i ostavlja prostor za novi početak i rast.