Dan zaljubljenih

Foto / Banjaluka: Pogledajte kako su građani obilježili Valentinovo

Autor: Žene.ba
Građani Banja Luke obilježili Valentinovo / Zene.ba

Banjaluka, kao i svake godine, obilježava Dan zaljubljenih, u svijetu poznato kao Valentinovo, koji je pored svih ostalih još jedan dodatan povod da se obraduju oni najdraži.

Sve je u znaku ljubavi, a ljubavni parovi i oni koji su plod te ljubavi danas uživaju u predivnom danu šetajući banjalučkim ulicama.

Postoji nekoliko teorija o nastanku Valentinova. Jedna od najstarijih teorija dolazi još iz doba starog Rima za vrijeme vladavine Klaudija I. Zbog tadašnjih ratova car Klaudije dao je naredbu koja je vojnicima zabranjivala ženidbu i bilo kakvo stupanje u veze jer se smatralo da oni tada neće htjeti ići u ratove koji su dolazili.

Vojnicima bi tada na prvom mjestu bili porodica i djeca, a ne ratovi koji bi ih koštali njihovih života. Jedan od začetnika današnjeg praznika bio je i svećenik Valentin koji je poticao ljubav, slogu i zajedništvo među ljubavnim parovima. Iako su se svi stanovnici morali pridržavati carevih naredbi, svećenik Valentin se na njih oglušio te je uprkos njegovoj zabrani odlučio sklapati brakove između ljudi koji su to željeli. Upravo na dan zaljubljenih, 14. februara, svećenik Valentino je otkriven, ulovljen i bačen u tamnicu.

Kao i većina praznika, i Valentinovo je u savremenom svijetu postalo komercijalizovano, ali ovaj dan važan je da nas podsjeti koje su to istinske vrijednosti ljubavi i da na ovaj dan posvetimo malo više ljubavi i pažnje svojim bližnjima jer to je ono najljepše što možemo iz srca darovati.

Kako je Valentinovo izgledalo u Banjaluci pogledajte u našoj galeriji.