Lifestyle

Hanadi Džabić: Žene su uspješne i u dominantno muškim industrijama

Autor: Žene.ba

Hanadi Džabić, generalna direktorica RCB Nanotehnologija Sarajevo, danas je imala priliku da svoja iskustva o izazovima s kojima se suočavaju liderke u dominantno muškoj industriji podijeli sa učesnicama sesije Mentorstvo Festivala savremene žene u Tuzli.

Festival savremene žene već šestu godinu za redom slavi i promoviše ženski uspjeh, povezuje i podržava sve uspješne priče Bosne i Hercegovine, regije, ali i cijeloga svijeta.

- Zahvalna sam na prilici i pozitivno sam iznenađena interesovanjem za ovu sesiju. Doista je potrebno da koristimo svaku priliku da razbijamo predrasude i stereotipna poimanja žena, pogotovo mladih žena, na liderskim pozicijama – ističe Hanadi. - Današnje žene su visoko obrazovane, samopouzdane, proaktivne i usmjerene na izgradnju karijeru sa svrhom, i kao takve imamo sve predispozicije da neravnopravnost po bilo kojoj osnovi između muškaraca i žena u poslovnom svijestu ostavimo u prošlosti – dodaje Hanadi.

RCB Nanotehnologija iz Sarajeva prva je kompanija u svijetu za proizvodnju obnovljenog carbon blacka i proizvoda baziranih na spojevima silicija i cinka bez karbonskog otiska na okoliš. To ne bi bilo moguće bez revolucionarne nanotehnologije – patenta razvijenog u saradnji sa Fraunhofer institutom u Njemačkoj. Za odabir BiH kao lokacije za investiciju u proizvodnju zaslužna je upravo Hanadi.

- U korporativnom svijetu nije dovoljno biti na menadžerskoj poziciji i imati mjesto za stolom. To je tek početak razvoja. Žene trebaju voditi, pokazati svoj potencijal, komunicirati samopouzdano i bez straha, bez obzira s kim razgovaraju jer upravo naša riječ pomaže u oblikovanju novih poslovnih procesa – objašnjava Hanadi.

Hanadi služi i kao primjer mlade žene koja se iz Njemačke vratila u BiH sa svrhom – da vodi proces uspostave kompanije koja je pionir u svojoj oblasti. – Bit će mi drago ako moj primjer i iskustvo motiviše mlade ljude da se vrate odnosno ostanu u BiH, da pokažemo da sa pametnim, obrazovanim i vrijednim mladim i ženama i muškarcima možemo parirati razvijenim zemljama svijeta – zaključila je Hanadi.

(Žene.ba)