Lifestyle

Hrana koju ne treba da jedete za ručak

Autor: Žene.ba
Hrana koju ne treba da jedete za ručak
Zato što vas takve namirnice neće dovoljno nahraniti, nego će vas, umjesto da vas snabdijevaju energijom za nastavak dana, umoriti i usporiti...

Bijeli hljeb

Tako čest na našem stolu i vjerovatno dio ručka, a utiče veoma loše na naš organizam. Bez imalo vlakana, a s visokim glikemijskim indeksom i šećerima, hljeb će vas samo nakratko zasititi i ubrzo prouzrokovati pad šećera u krvi, pad nivoa energije, a odmah potom i glad.

Zamijenite ga hljebom od cijelih zrna žitarica i tad ćete se sigurno zdravije najesti. Bez straha da ćete uskoro opet biti gladni.

Majonez

Postoji li još neko ko ne zna da majonez nije zdrav? Samo jedna kašika majoneza daće vam 100 suvišnih kalorija koje u sebi doslovno kriju samo masti, koje će nakon jela na vas djelovati slično kao i bijeli hljeb.

Dakle, doprinijeće novom osjećaju gladi. Pasta od avokada s puno zdravih masti, svakako će biti bolja opcija, prenosi Sputnik.

Industrijske energetske pločice

Ma koliko velikim slovima označene kao zdrave, industrijske energetske pločice i čokoladice kriju previše šećera i štetnih sastojaka. Možete ih zamijeniti šakom orašastih plodova, sjemenki i voća.

Voćni jogurt

Kupovni voćni jogurt nikada, ni u jednoj varijanti nije zdrav. Ima previše šećera i zato ga treba izbjegavati. Ako baš želite da uživate u slatkoći i punoći ukusa voćnog jogurta, pripremite ga sami. S pravim voćem, sjemenkama, sjeckanim orašastim plodovima, s grčkim jogurtom i medom.

Takva čašica sadrži obilje vlakana, proteina i zdravih masti, bez loših šećera.

Industrijske grickalice

Možda vam se čini, ali kesica običnog čipsa nikoga nije nahranila. Zato što ima previše loših, a malo dobrih nutrijenata, s tim da su oni loši "dizajnirani" da ih organizam traži više nego što bi trebalo. So i pojačivači ukusa jednostavno imaju tu ulogu.

Orašasti plodovi, sjemenke tikve, suncokreta, čips od kelja svakako su bolja varijanta.

Piletina i zelena salata

U ovoj kombinaciji nema ništa nezdravo, ali pitanje je koliko će nahraniti vaš organizam, jer joj nedostaje još vlakana i ugljenih hidrata s kojima bi obrok mogao biti cjelovit. Tu će pomoći hljeb od čitavih zrna žitarica, kao i porcija avokada u salati koji obiluje zdravim mastima, što će zasititi gladan organizam.

Veliki tanjir tjestenine s povrćem

I ovo je zdrava kombinacija, ali organizmu nedovoljna, jer nema dosta proteina, pa se potrudite da u povrće stavite bar malo piletine i naravno, birajte tjesteninu od cijelih zrna žitarica.

(Čuvajzdravlje)