Lifestyle

Ima li povratka za Kanyea Westa?

Autor: Žene.ba

Oni koji ne prate pretjerano svjetsku glazbenu, ili ako hoćete, showbizz scenu, ovih dana često komentarišu kako ne shvaćaju zašto svi pričaju o stanju uma Kanyea Westa, kao ni to zašto se takvim pojedincima uopće daje ikakav medijski prostor. Kanye West, reći će oni neupućeni, marginalni je izvođač golemog ega, čiji je najveći uspjeh to što je oženio najslavniju ženu svijeta. Međutim, stvari nisu tako jednostavne. Pitate li glazbene kritičare što misle o njegovom opusu, uglavnom će se složiti kako je doista riječ o glazbenom genijalcu progresivnog usmjerenja, kojeg nužno neće shvatiti svi. I to što će on to sve stalno govoriti sam za sebe nimalo ne umanjuje tu činjenicu. Kanye West poznaje glazbu, poznaje društvene trendove, piše sjajne tekstove i naručuje dobre videospotove. Ipak, Kanye West nije definicija psihički stabilne osobe, neovisno o tome koliko puta ponovio da je on među rijetkima koji život vidi točno onakvim kakav je.

Kanye West nije stao na tome da bude svojevrsni glazbeni mesija jedne generacije (što je komotno mogao biti) - on je odlučio da treba biti spasitelj čovječanstva i učitelj koji će izgubljenim pripadnicama skretati pažnju na ono što je doista bitno. Ili se barem tako čini ako se krenete baviti čitanjem njegove filozofije koju je odlučio prenositi putem svog profila na Twitteru. Ako mislite da pretjerujemo, reći ćemo samo da je najavljen izlazak njegove filozofske knjige naziva "Break The Simulation", a kupio je i preko 1200 kvadratnih kilometara zemlje u Calabasasu, za koju je implicirao kako će biti mjesto susreta zajednice okupljene oko brenda Yeezy, zbog čega su mnogi u šali komentirali kako West sada i službeno pokreće kult.

Vratimo se na početak cijele priče. West je, dakle, otprije poznat javnosti kao osoba od koje možemo očekivati najnevjerojatnije izjave i poteze. Prošle je godine hospitaliziran zbog psihičkih problema uslijed turneje, na kojoj je pak učestalo govorio kako mu je žao što nije izašao na izbore i glasao za Donalda Trumpa ili pak govorio kako ga je Jay-Z izdao. Ipak, sve je to nekako prošlo, West je još jednom postao otac i činilo se da ćemo u miru dočekati njegov album koji izlazi 1. jula, kao i onaj nastao u suradnji s Kid Cudijem koji izlazi 8. jula. Međutim, to nije u njegovom stilu i trebalo je pokrenuti show.

https://www.youtube.com/watch?v=zxwfDlhJIpw

I upravo se to dogodilo, samo niko više nije siguran upravlja li tim showom još uvijek West ili mu je davno izmaknuo kontroli. Sve je počelo njegovom velikim povratkom na društvene mreže, s kojih izbiva kad god nema potrebe za promocijom. Za Valentinovo je tako ponovno aktivirao svoj Instagram profil i objavio na desetke fotografija kultnih holivudskih parova, a cijelu sagu završio slikom roditelja svoje supruge, a prava zabava je počela njegovim aktivnijim korištenjem Twittera. Počeo je objavljivati savjete (lekcije?) koje bismo svi trebali pratiti, ako želimo bolju kvalitetu života, poput onog da ne lažemo, da nas pokreće samo ljubav i da se ne povodimo za materijalnim. Od tada pa do danas je prošlo nekakvih mjesec dana, a osebujne objave ne prestaju. West će vam tako pisati kako su popodnevna drijemanja odlična stvar, kako se previše zamaramo intelektualnim vlasništvom ili kako je "Rick and Morty" najbolja serija koju trenutno možete pogledati. I u redu, malo smo mu se smijali, malo smo se pitali što se događa u njegovoj glavi, ali situacija se promijenila nakon velikog intervjua koji je radio s Charlamagneom.

Intervju je trajao gotovo dva sata i javnosti je dao odličan uvid u njegovu životnu filozofiju, ali zauvijek će se pamtiti po kontroverznim izjavama koje je nemoguće opravdati. Primjerice, kad je na Twitteru ponovno krenuo s pohvalama Donalda Trumpa (za kojeg je rekao da je čisti dragon energy, baš poput njega), Kim Kardashian je stala u njegovu obranu i rekla kako se ne moramo svi slagati i kako svako ima pravo na svoje mišljenje. Ipak, kad je u spomenutom intervjuu rekao kako mu se čini da je ropstvo gotovo bilo izbor, obzirom da je trajalo 400 godina, lavinu negativnih komentara niko nije mogao zaustaviti. U američkom showbizzu će vam proći puno toga, ali relativiziranje ropstva u kombinaciji s hvalospjevima aktualnom predsjedniku sigurno neće. Ubrzo je internetom krenula kružiti teorija po kojoj West zapravo izvodi umjetnički performans koji za cilj ima raskrinkati mržnju prema svima onima koji misle drugačije.

Druga je opcija da ide za onim kako je svaka reklama dobra reklama; naposljetku, tjednima je među glavnim vijestima svih vodećih medija. Pravi pokazatelj toga da u ovako ekstremnim slučajevima to ne vrijedi je stigao vrlo brzo. Naime, na event predstavljanja njegove nove kolekcije u australskom Sydneyju nije došao niko, pa je tako cijelo događanje otkazano. Ne sumnjamo da će njegov novi muzički materijal biti na nivou, ali u vremenu pokreta poput Black Lives Matter i Time's Up nije teško zamisliti scenarij u kojem će se pozivati na masovni bojkot. Ostaje nam vidjeti kad će West tačno stati i koliko je daleko spreman ići u obrani slobodne misli koju toliko zagovara, ali kako sada stvari stoje, čini se kako će upravo on biti osoba koja će dobiti ultimativne životne lekcije.

Buro 24/7