Ishrana sa visokim sadržajem voća i povrća, a niskim unosom zasićenih masti i šećera je jedna od najboljih stvari koje možete u ovom periodu godine da učinite za očuvanje zdravlja vida, kao i cjelokupnog organizma.
Za očuvanje zdravlja oka i vida posebno su značajni vitamini A, C, E, kao i mineral cink.
Uz pravilnu ishranu bitni su i pregledi očnog ljekara, bar jednom godišnje, radi provjere vida, ali i radi preventive ili bar ranog otkrivanja ozbiljnih bolesti poput dijabetesa, autoimunih poremećaja i određenih vrsta raka, koji se mogu otkriti pregledom oka.
Među brojnim jesenjim namirnicama neke su posebno blagotvorne za zdravlje očiju.
Kelj
Kelj sadrži hranljive materije - lutein i zeaksantin. Oba ova antioksidansa nalaze se u visokim koncentracijama u makuli (žutoj mrlji), središtu retine (mrežnjače) koja je odgovorna za ono što vidimo direktno ispred sebe. Tijelo prirodno ne proizvodi sve ove hranljive materije koje su mu potrebne, pa je važno da ih uzimamo kroz hranu. Konzumiranje puno lisnatog zelenog povrća poput kelja ili spanaća pomaže u zaštiti vida i smanjuje rizik od katarakte i makularne degeneracije.
Mrkva
Mrkva sadrži mnogo vitamina A koji pomaže u zaštiti površine oka i neophodan je za borbu protiv suvog oka i održavanju dobrog vida. Vitamin A takođe igra ulogu u smanjenju rizika od gubitka vida zbog makularne degeneracije i katarakte.
Paprika
Iako su i paprike dostupne tokom cijele godine, vrh sezone je upravo sada, na jesen. Paprike jarkih boja pomažu u održavanju površine očiju zdravom i smanjuju rizik od starosne makularne degeneracije. Samo jedna činija paprike obezbjeđuje 100 odsto preporučene dnevne vrijednosti vitamina A i C. Osim toga, paprika je bez masti, niskokalorična i sadrži tri grama vlakana po činiji, prenosi Magazin Novosti.
Bundeva
Bundeva je jesenja namirnica koja sadrži hranljive materije za oči, uključujući vitamine A, C i E, cink, vlakna, lutein i zeaksantin. Ovi mikronutrijenti pomažu u borbi protiv starosne makularne degeneracije, sindroma suhog oka i katarakte.
Tikvice
Tikvica je bogata luteinom i zeaksantinom, vitaminom C, vitaminom E, cinkom. Hrana puna cinka može pomoći u spriječavanju katarakte. Takođe, tikvica sadrži i mangan, kalijum i magnezijum. Pored toga što štiti oči, tikvica je dobra i za održavanje tjelesne težine i nivoa holesterola u krvi. Tikvice sadrže dosta antioksidansa, posebno karotenoida poput luteina, zeaksantina i beta-karotena, koji je takođe dobar za zdravlje očiju.
Žene.ba