Korisni trikovi

Ispeglajte odjeću bez pegle

Autor: Žene.ba
Ispeglajte odjeću bez pegle
Foto: Ilustracija

Na putovanju ste, a vaša odjeća izgleda izgužvano i neuredno? Bez brige, postoji nekoliko jednostavnih trikova kojima možete ispeglati odjeću bez klasične pegle. Evo kako!

Pegla za kosu kao zamjena za peglu

Jeste li znali da pegla za kosu može poslužiti i kao pegla za odjeću? Proces je jednostavan: peglajte odjeću na isti način kao što biste to činili s kosom. Naravno, budite pažljivi s finijim materijalima i detaljima na odjeći kako ih ne biste oštetili. Ako koristite peglu za kosu na osjetljivim tkaninama, smanjite jačinu grijanja.

Para iz kupatila

Para iz vruće vode jedan je od najboljih saveznika za peglanje bez pegle. Objesite odjeću koju želite ispeglati na vješalice i stavite je u kupatilo. Zatim pustite najtopliju vodu iz tuša i zatvorite vrata kupatila kako bi se prostor ispunio parom. Para će opustiti vlakna tkanine i smanjiti nabore, a ovaj trik najbolje funkcioniše na tanjim tkaninama.

Fen za kosu kao pegla

Još jedan aparat za kosu može vam pomoći u peglanju odjeće - fen za kosu. Navlažite naborane dijelove odjeće, a zatim držite fen za kosu nekoliko centimetara od tkanine i pušite topli zrak dok zatežete odjeću rukama. Ova metoda nije najbolja za tvrđe tkanine, ali izvrsno funkcioniše na laganim tkaninama poput svile ili šifona.

Bonus savjet: Koristite peškir

Ako nemate peglu za kosu ili fen, možete koristiti i peškir. Navlažite peškir, stavite ga preko naborane odjeće i pritisnite rukama kako biste ispeglali nabore. Ovo je jednostavan trik koji može biti vrlo učinkovit, posebno ako su nabori lagani.