Zobene pahuljice nisu samo ukusan i lagan obrok već sadrže i brojne hranjive tvari koje se ne nalaze u ostalim namirnicama za pripremanje doručka.
Djeluju kao probiotik, poboljšavaju probavu, jačaju imunitet i sprečavaju upale. Također su izvor vlakana koja su ključni dio svake zdrave prehrane. Vlakna stabiliziraju razinu šećera u krvi, čine vas sitim i snižavaju nivo kolesterola.
Zob je sama po sebi dovoljno zdrava, ali još jedna prednost je ta što s njom lako možete pomiješati druge zdrave sastojke – voće, orašaste plodove, sjemenke ili malo proteina i zdravih masti poput maslaca od kikirikija, jogurta ili čak jaja.
Za praktičan, ukusan i zdrav doručak preporučamo kombinaciju chia sjemenki i zobenih pahuljica. Ovo je jednostavan recept uz koji ćete vrlo lako ukomponirati dodatke poput banana i bobičastog voća, različitih sjemenki i domaće granole.
Od sastojaka vam je potrebno 50 grama zobenih pahuljica, 120 mililitara bademovog mlijeka, pola žličice chia sjemenki, 2 žličice maslaca od kikirikija i jedna žličica meda.
Priprema je vrlo jednostavna. U staklenku ili posudu pomiješajte bademovo mlijeko, chia sjemenke, maslac i med. Dodajte zobene pahuljice i dobro promiješajte. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider preko noći. Poslužite sljedeće jutro sa željenim dodacima.
Ovakav doručak možete pripremiti i do dva dana unaprijed te ga čuvati u hladnjaku do posluživanja.
(Žene.ba / Nacional.hr)