Za pripremu savršene veganske vruće čokolade trebaćete biljno mlijeko i bademov ili kikiriki maslac - i malo energije. Kako se sastojci biljnog porijekla ne bi razdvojili, morate energično miješati pri ulijevanju mlijeka. Nemojte dopustiti da proključa, već čokoladu maknite s vatre kad počne lagano krčkati.
Sastojci su dovoljni za dva serviranja pa ih prilagodite svojim željama. U slast!
Sastojci:
- 50 g veganske čokolade
- 3 kašike veganskog kakaa u prahu
- 3 kašike maslaca od badema
- prstohvat soli
- 400 ml bademovog mlijeka
Postupak:
- Nasjeckanu čokoladu, kakao, maslac i so pomiješajte sa 100 ml mlijeka. Zagrijte i miješajte dok se čokolada ne rastopi.
- Smanjite vatru pa postepeno ulijte ostatak mlijeka, energično miješajući mutilicom. Vruća čokolada bi trebala biti kremasta.
- Ako volite slađu vruću čokoladu, postepeno dodajte kašičicu po kašičicu šećera i isprobajte.
- Prelijte vruću čokoladu u dvije šolje i na vrh stavi tučeno vrhnje (šlag).
Poslužite odmah!
(Zene.ba)