Lifestyle

Koje su najbolje boje zidova za svaku prostoriju u domu?

Autor: Žene.ba

Odabrati idealnu boju zidova u najmanju je ruku zahtjevno. Kod uređenja interijera i posebno kod odabira boje zidova uglavnom ne promatramo svaku prostoriju zasebno, a upravo bismo to trebali napraviti prema mišljenju psihologinje Sally Augustin.

1. Spavaća soba "voli" plavu
Plavu univerzalno povezujemo s mirom i odmorom, vjerojatno iz evolucijskih asocijacija na nijansu neba ili vode. Studije su naime i dokazale kako će se ljudi bolje odmoriti u plavim sobama. Za najbolji efekt birajte prigušene i ne previše tamne nijanse. Obavezno izbjegavati - ljubičastu.

2. Za radnu sobu isprobajte boju kadulje
Zelena potiče na razmišljanje, a mozak će najbolje raditi okružen zelenim tonovima. Razlog tomu je što podsjeća na prirodu u kojoj je uvijek najlakše razbistriti misli. Kao što je i slučaj s plavom, birajte manje intenzivne nijanse – kadulja je idealan izbor. Sally Augustin ističe kako i najkraća izloženost crvenoj usporava analitičko razmišljanje, stoga je u ovom slučaju izbjegavajte.

3. Crvena ili kobalt plava za kuhijnu
Bojanje zidova u kuhinji malo je složenije. Većina dizajnera ponudit će neko crveno ili narančasto rješenje i to je u redu ako vam ne smeta što te nijanse potiču apetit. Za suprotan efekt odaberite kobalt plavu. U kuhnji su intenzivnije nijanse poželjne, a u obzir čak dolazi kombinacija plave i crvene.

4. Kupaonica će biti ljepša uz nježno ružičastu
Bijela može biti previše stroga pa za kupaonicu birajte nježno ružičastu. Pritom zaboravite na ružičasti Barbie svijet. Decentnu pastelnu nijansu najlakše ćete kombinirati. Neonskim bojama nikako nije mjesto u kupaonici.

5. Tople pješčane nijanse za dnevni boravak
Kako je ovo najaktivnija prostorija u stanu ili kući, izbjegavajte tamnije i intenzivnije nijanse.
Druženje s prijateljima najčešće proizvodi dovoljno energije samo po sebi. Teški zidovi mogli bi "ubiti" atmosferu, govori Augustin. Odaberite neku toplu i neutralnu nijansu poput boje pijeska.
Tamne boje i preintenzivni tonovi mogu biti pomalo depresivni.

Zadovoljna.hr