Lifestyle

Izbor alkoholnog pića određuje raspoloženje: Pivo opušta, žestoka pića povećavaju energiju

Autor: Žene.ba
Izbor alkoholnog pića određuje raspoloženje: Pivo opušta, žestoka pića povećavaju energiju
Prema istraživanju koje je provedeno na Univerzitetu Bangor i londonskom King's Collegeu, vrste alkoholnih pića različito utječu na emocije i određuje raspoloženje.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu BMJ Open, sudjelovalo je 30.000 ljudi u dobi od 18 do 34 godine iz više od 20 zemalja širom svijeta. Svi ispitanici rekli su da različite vrste alkohola imaju potpuno drugačiji učinak na njih.

Više od 40 posto ispitanih reklo je da se nakon konzumiranja alkoholnih pića osjećaju seksi, više od polovine reklo je da postanu energičniji i samopouzdaniji, a trećina ispitanih priznala je da postanu agresivni kada konzumiraju alkohol.

Profesor i jedan od istraživača Mark Bellis kaže da su okolnosti u kojima konzumirate alkohol važan faktor koji mnogo utječe na to kako će alkohol na vas djelovati.

"Naprimjer, ako pijete crno vino kako biste se opustili vjerojatno ćete biti opušteniji, a ukoliko na zabavi pijete votku, vjerojatno ćete početi osjećati kao da imate energije", rekao je.

Oko 60 posto ispitanih reklo je da se osjećaju letargično kada konzumiraju crno vino, dok je više od polovine ispitanih reklo kako ih crno vino opušta, prenosi Klix.

Više od polovine ispitanih reklo je da se osjećaju energičnije i da imaju više samopouzdanja kada konzumiraju žestoka pića, a više od 40 ispitanih reklo je da osjećaju seksi. Polovina ispitanih rekla je da ih pivo opušta.

Također, istraživači su upozorili na štetnost pretjerane konzumacije alkoholnih pića.

(Čuvajzdravlje)

Da li biste ih nosile?

Crocsice s biserima: Modni izazov za samo najodvažnije

THE TORTURED POETS DEPARTMENT

Taylor Swift započinje novu eru

Slavi 24 godine ljubavi

Victoria Beckham otkrila tajnu za sretan brak