Lifestyle

Jagode - osvježavajući deserti za proljetne dane

Autor: Žene.ba

Delicija na proljetnom stolu
S dolaskom proljeća, na tržnicama i u trgovinama već su se pojavile prve jagode, a uskoro njihove plodove možemo očekivati i u vlastitom vrtu.

Jagode su omiljeno voće mnogih, a osim što su uksune i sočne, također posjeduju i mnoga ljekovita svojstva.

Riječ je o bobičastom voću čije su dobre karakteristike za ljudsko zdravlje poznate još od davnina. Osim samog ploda jagode, koristan je i njezin korijen te lišće od kojeg se može spremiti čaj koji pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba.

Potiču detoksikaciju organizma, a posjeduju i analgetička svojstva pa su dobre za glavobolju. Osim toga, jagode imaju i antiupalna i antbakterijska svojstva. Sadrže brojne vitamine i minerale, a najbolje ih je jesti svježe.

Mogu ih jesti čak i dijabetičari te osobe koje imaju problema s povišenim kolesterolom. Vjeruje se i kako jagode posjeduju neka afrodizijačka svojstva.

Sve u svemu, mogli bismo reći da su jagode gotovo savršeno voće koje biste svakako ovih dana trebali uvrstiti u svoj jelovnik.
Jagode su često glavni sastojak mnogih kolača i slastica, a mi vam u nastavku otkrivamo koji su nama najdraži recepti s jagodama…

Žena.hr