Palačinke su jedan od onih deserta kojeg se ne možemo zasititi bez obzira na doba godine. Minijaturne, pahuljaste, jako tanke, slatke ili slane? Ovisno o zemlji u kojoj ih kušate razlikuju se oblikom, bojom i teksturom. Najpoznatije su one američke – pahuljaste palačinke koje se na tanjuru serviraju poslagane jedna na drugu. Francuska inačica na prvu izgleda baš kao i naše palačinke, no razlikuju se u elastičnosti tijesta.
Japanska kuhinja ima pregršt deserata, a posljednji favorit u nizu su souffle palačinke. Meke, pahuljaste i slatke – savršen su način za započeti vikend. Lagana tekstura topi se u ustima, a sve što trebate je poigrati se nadjevima i uživanje u suboti može započeti.
JAPANSKE SOUFFLE PALAČINKE
Japanci, kreativni kao i uvijek, dosjetili su se dva deserta spojiti u jedan i tako su nastale souffle palačinke. Odmah ćete ih prepoznati po izgledu, a iako se za pripremu koriste slični sastojci kao i za američke palačinke ipak postoji jedan detalj koji ih razlikuje od svih ostalih verzija. Naime, dok se palačinke ‘peku’ Japanci tavicu poklope s poklopcem i one se ustvari ‘kuhaju’.
Sastojci:
- 4 bjelanjka
- 2 žumanjka
- 4 žlice šećera u prahu
- 2 žlice ekstrakta vanilije
- 1 žličica praška za pecivo
- 6 žlica glatkog brašna
- 1/2 šalice mlijeka
- 1 žličica limunovog soka
- prstohvat soli
** maslac za pečenje
Upute:
Ručnim mikserom izmiksajte žumanjke, vaniliju, prašak za pecivo i jednu žlicu šećera u prahu. Dodajte bjelanjke, sol i limun pa miksajte dok smjesa ne bude pjenasta. Postepeno dodajte šećer i brašno. Na zagrijanu tavicu stavite malo maslaca i žlicom dodajte smjesu, formirajući dvije do tri palačinke. Trik za savršene souffle palačinke je da ih odmah poklopite s poklopcem, nakon dvije minute okrenite drugu stranu i poslužite tople. Posipajte šećerom u prahu, agavinim sirupom ili ih servirajte uz kuglicu sladoleda.