šta vi mislite?

Je li nepristojno nositi sunčane naočale dok razgovaramo s nekim?

Autor: Žene.ba
Je li nepristojno nositi sunčane naočale dok razgovaramo s nekim?
FOTO: Žena.hr

Sunčane naočale su jedan od najdražih modnih dodataka, a mnogi ih nose i kad sunce ne sija jer tako dobro upotpunjuju odjevne kombinacije.

Ali, postavlja se pitanje:

Je li nepristojno nositi sunčane naočale dok razgovaramo s nekim?

I dok će neki odmah reći da je to znak nepoštovanja, drugima je nevjerojatno da se o ovoj temi uopće raspravlja.

Jedan od ključnih elemenata komunikacije je kontakt očima. On signalizira pažnju, poštovanje i iskrenost.

Kada osoba nosi sunčane naočale tokom razgovora, može se činiti da izbjegava kontakt očima, posebno ako se radi o formalnom razgovoru, ali i kad sretnemo nekoga na ulici, piše zadovoljna.hr

S druge strane, mnogi misle da nošenje sunčanih naočala za vrijeme razgovara nije dovoljno dobar razlog da osobu ocijenimo kao nepristojnu i da je to isključivo stvar osobnog izbora, stila i vizualnog identiteta.

Percepcija nošenja sunčanih naočala tijekom razgovora također varira među kulturama. U nekim dijelovima svijeta, sunčane naočale su uobičajene čak i u zatvorenim prostorima, dok se u drugim kulturama smatra da noseći sunčane naočale unutar zgrade ili tokom razgovora s nekim pokazujete nepoštovanje prema sugovorniku.

Osim društvenih normi, treba razmotriti i praktične aspekte nošenja sunčanih naočala. Mnogi ljudi imaju medicinske razloge za nošenje sunčanih naočala, kao što su osjetljive oči ili nedavna operacija, što može opravdati njihovo nošenje u svim situacijama. U takvim slučajevima, razumijevanje i suosjećanje su ključni.