Korisni savjeti

Jeste li već organizovali ormar za jesen?

Autor: Žene.ba
Jeste li već organizovali ormar za jesen?
Ilustracija

Organizacija ormara za jesen može biti sjajan način da se pripremite za hladnije vrijeme i osigurate da su vam svi komadi odjeće uredno raspoređeni i lako dostupni. 

Evo nekoliko koraka kako organizovati ormar za jesen:

1. Razmotrite svoj ormar

Izvadite svu odjeću iz ormara i stavite je na čistu površinu. Tako ćete imati bolji pregled svega što imate i lakše ćete odlučiti šta zadržati.

2. Čišćenje

Očistite unutrašnjost ormara od prašine i prljavštine. Ako imate police ili ladice, obavezno ih obrišite.

3. Razdvajanje odjeće

Sezonska odjeća: Razdvojite ljetnu i zimsku odjeću. Ljetne komade možete pohraniti u kutije ili vreće za pohranu, kako bi vam bili lakše dostupni sljedeće godine.

Pronađite i stavite na hrpu odjeću koja je pogodna za jesen, poput slojeva, toplih džempera, jakni, čizama i sve do čega ćete vam trebati tokom sezone.

4. Provjera stanja

Inspekcija: Provjerite stanje odjeće koju namjeravate nositi ove jeseni. Popravite ili očistite predmete koji su oštećeni ili zahtijevaju održavanje.

Donacije i reciklaža: Ako pronađete komade odjeće koje više ne nosite ili su vam postali preuski ili preveliki, razmislite o doniranju ili reciklaži.

View this post on Instagram

A post shared by Venetia Alia (@veneti.a)

5. Organizacija

Kategorizacija: Organizujte odjeću prema vrstama (npr. jakne, džemperi, hlače, haljine) i učestalosti nošenja. 

Možete koristiti pregrade, organizatore za ladice ili vješalice kako biste maksimalno iskoristili prostor.

Stavite najčešće nošene komade na lako dostupna mjesta, dok sezonske ili manje korištene komade možete smjestiti na više ili donje police.

6. Dodaci i Cipele

Sortiranje: Organizuajte modne dodatke poput šalova, rukavica i šešira na jedno mjesto. Cipele i čizme rasporedite tako da budu lako dostupne i organizirane.

7. Održavanje

Planiranje: Napravite plan za redovno održavanje ormara, kako biste osigurali da uvijek bude uredan i organizovan. To može uključivati sedmične ili mjesečne preglede i reorganizaciju prema potrebi.

Organizacija ormara može vam pomoći da se osjećate bolje pripremljeni za vremenske promjene, ali i da vaša odjeća bude uvijek uredna i lako dostupna.