Stroge norme

'Kako biti dobra žena' - prema pisanju magazina iz šesdesetih

Autor: Žene.ba
'Kako biti dobra žena' - prema pisanju magazina iz šesdesetih
Foto: X

U šesdesetim godinama prošlog stoljeća, ženski magazini su bili ključni vodiči za žene koje su tražile smjernice o tome kako postati "dobra žena" prema tadašnjim standardima. Često su ti časopisi postavljali stroge norme i očekivanja o tome što znači biti "dobra žena" u društvu tog vremena.

Ovih pet savjeta za brak dolazi direktno iz magazina iz 1960-ih i, čitajući ih iz ove perspektive, zaista zvuče nevjerovatno. 

1. Pripremite večeru

Planirajte unaprijed, čak i noć prije, da biste imali ukusan obrok - na vrijeme. Većina muškaraca je gladna kada se vrati kući, a izgledi za dobar obrok dio su potrebne tople dobrodošlice.

2. Budite uvijek odmorne

Odvojite 15 minuta da se odmorite kako biste bile osvježene kada on stigne. Popravite šminku, stavite traku u kosu i izgledajte lijepo. Njegov dosadni dan će možda trebati učiniti zanimljivijim.

3. Budite sigurne da ne ostavljate nered

Napravite posljednji obilazak kroz glavni dio kuće neposredno prije dolaska vašeg muža. Pređite krpom za prašinu preko stolova. Ne dozvolite suprugu da ikad vidi nered ili prljavštinu. To je vaša odgovornost.

4. Neka vašem suprugu uvijek bude ugodno

Neka se zavali u udobnu stolicu ili mu predložite da legne u spavaću sobu. Pripremite hladno ili toplo piće za njega. Rasporedite mu jastuk i ponudite mu da skine cipele. Govorite tihim, mekim, umirujućim i prijatnim glasom.

5. Slušajte ga

Možda imate mnogo stvari koje želite da mu kažete, ali u trenutku njegovog dolaska, to nije važno. Dočekajte ga sa osmijehom i  neka prvo on priča.

Danas, dok posmatramo temu "Kako biti dobra žena" kroz prizmu šesdesetih godina prošlog stoljeća, jasno je da su se društveni stavovi i očekivanja prema ženama značajno promijenili. Ideja "dobre žene" više nije jednoznačna i ne ograničava se na tradicionalne uloge u domaćinstvu i braku.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu