Lifestyle

Kako često trebamo prati kosu

Autor: Žene.ba
Kako često trebamo prati kosu

Pranju i njezi kose pridajemo puno pažnje, ali pokazalo se da smo cijelo ovo vrijeme vjerovatno to radili na pogrešan način. Ukoliko prakticirate jednostavnu rutinu koja uključuje šamponiranje i nanošenje regeneratora, vjerojatno je da vaše vlasište nije dovoljno dobro očišćeno, tvrde stručnjaci.

Govoreći za britanski Vogue, trihologinja Helen Reavey rekla je njega kose dosta slična njezi kože.

“Baš kao kod njege kože – gdje dvostruko ili trostruko čistimo kožu – uvijek bismo trebali dvostruko ili trostruko očistiti svoje vlasište. To je zato što prvo pranje uklanja svu masnoću, onečišćenje i ostatke proizvoda, dok drugo i treće pranje zapravo čiste naše vlasište”, kazala je Reavey.

Šta uzrokuje nakupljanje taloga na kosi i vlasištu?

Ako redovito koristite proizvode za kosu poput voskova, sprejeva i ulja, oni mogu uzrokovati nakupljanje taloga na vlasištu koji mogu začepiti pore i spriječiti zdrav rast kose. Međutim, čak i ako ne koristite proizvode za kosu, na vlasištu će se i dalje nakupljati talog od znoja, onečišćenja i prirodnih ulja.

Kada nam je potrebno trostruko pranje kose?

Vogue piše da biste trebali oprati samo tri puta ako imate značajno nakupljene slojeve boje, tonika ili maske za kosu. U suprotnom, držite se dvostrukog ispiranja.

To znači korištenje šampona i ispiranje tri puta. Međutim, stručnjaci preporučuju da umjesto jednostavnog trljanja kose, pripazite na masažu vlasišta kako biste bili sigurni da ste je temeljito očistili i uklonili sve moguće ostatke.

Koliko često trebate prati kosu?

Općenito govoreći, pretjerano pranje kose može biti jednako štetno kao i prečesto pranje. Pretjerano pranje može dovesti do peruti, suhe kose i svrbeža vlasišta. Ako razgovarate sa svojim frizerom, on će vam moći reći šta bi najbolje odgovaralo tipu kose koju imate i koliko vam je tjeme masno. Svaki drugi dan dobro je pravilo za većinu ljudi s ravnom kosom, dok osobe s kovrčavom kosom svoju mogu prati samo jednom tjedno.

Kada ipak operete kosu, operite korijen i umasirajte u tjeme, posebno iza ušiju i potiljak – sjetite se kako vam frizer pere kosu. Zatim, ako imate ravnu kosu, utrljajte šampon do vrhova kose. Za osobe s gustom, kovrčavom kosom, možda će vam biti lakše čistiti kosu pramen po pramen.

(N1)