Lifestyle

Kako da zavolite sebe i prestanete se kritikovati?

Autor: Žene.ba
Kako da zavolite sebe i prestanete se kritikovati?

Godinama ste se kritikovali i nije djelovalo? Pokušajte misliti o sebi lijepo i vidite šta će se desiti. (Louise L. Hay)

Ukoliko vam se čini da ste previše strogi prema sebi i ako primijetite da je način na koji razgovarate sami sa sobom poprilično zabrinjavajući, onda je vrijeme za promjenu. Priznajte sebi da ste u ratu sa samim sobom.

Mnogo puta je rečeno da je nedostatak samopoštovanja i samoljublja u osnovi svih naših problema. Naše navike u ponašanju prema samom sebi se često povezuju sa problemima samopoštovanja, jer se ne osjećamo dovoljno dobrim, niti znamo da cijenimo sopstvenu vrijednost. Ponekad čak hrana ili droga mogu biti način borbe sa ovim osjećajem, a to znači da je vaše stanje došlo u fazu samopovređivanja. Sa druge strane, kada se dobro brinemo o sebi, njegujemo sebe i potpuno se prihvatamo onakve kakvi jesmo, stres izgleda lakše, zdravi izbori dolaze prirodno, a mi se osjećamo bolje.

Mnogi od nas misle da moramo biti surovi i kritični prema sebi kako bi napredovali. Međutim, činjenice ukazuju na to da su oštre kritike stvarno demotivišuće i stresne, a ne korisne. Ukoliko vam je dosta osjećanja kao da ste u ratu sa samim sobom, spremni ste da više volite sebe i postanite smireniji, srećniji i zdraviji, poslušajte sljedeće ZdraviJa savjete!

Razgovarajte sa sobom kao sa nekim koga volite i koga želite da ohrabrite

Da li ćete reći toj osobi da nije dovoljno dobra? Da li biste joj na takav način otežali dan? Mislim da ne. Dakle, promijenite način kako razgovarate sa sobom tokom dana. Jednom kada postanete svjesni svog oštrog tona, poradite na tome da ga učinite strpljivim, saosećajnim i prihvatljivim. Otežavanje situacije kroz oštru samokritiku jednostavno nije efikasno. Podsjetite se da to što radite radite najbolje, da je svako iskustvo iskustvo učenja i da ste dovoljno dobri da napredujete.

Vidite sebe onako kako vas vide oni koji vas vole

Zamišljajući kako vas vidi neko od vaših najbližih, možete da prepoznate sve vaše prednosti, smisao za humor, ranjivost, mane, ali u cjelini vidjećete jednu vrijednu i ljubaznu osobu. Zamislite osobu koja vas voli i pomislite kako ona sjedi ispred vas. Obratite pažnju na to kako vas gleda, na način koji vam daje do znanja da vas voli i prihvata u potpunosti. Sada zamislite da možete ući u svoje vlastite cipele i vidjeti sebe kroz svoje oči, sa istom tom ljubavlju, brigom i pažnjom. Obratite pažnju na sve vaše nevjerovatne kvalitete, pa čak i sve svoje nedostatke i prihvatite se, sad i zauvijek.

Napravite listu stvari koje cijenite kod sebe

Možda ste dobar prijatelj ili kuhar, možda ste dobar radnik, slušalac tuđih problema ili pak uvijek ostajete smireni u krizi. Često smo programirani da primijetimo samo naše nedostatke i stvari koje nemamo. Izazovite ovaj instinkt tako što ćete zapaziti stvari koje cijenite kod sebe i drugih.

Sjetite se da ste dio čovječanstva i da svi griješimo

Vi i svi ostali ljudi na planeti griješite. Ne morate biti savršeni, uvijek budite spremni da učite, da se mijenjate i postanete bolji svakim danom. Cilj je napredak, a ne savršenstvo. Svi mi dajemo sve od sebe i koristimo se svim alatima i mogućnostima koje imamo na raspolaganju. Zato se odmorite i zapamtite da ste dovoljno dobri.

Zdravija.com