Lifestyle

Kako igra kockama utiče na razvoj djeteta?

Autor: Žene.ba
Kako igra kockama utiče na razvoj djeteta?
Igra kockama nezaobilazan je dio odrastanja svakog djeteta.

Nezavisno od trendova, one su već generacijama tu. Kada birate kocke za svoje dijete, prije svega morate imati na umu uzrast, jer sitne kockice nisu za manju djecu koja ih lako mogu progutati. One se preporučuju tek od šeste godine, dok je za manju djecu primjerena veća kocka, a za bebe mekane kocke bez oštrih ivica. Bez obzira na fizičke karakteristike, zajednički im je pozitivan uticaj na razvoj djeteta.

1. Podstiču razvijanje kreativnosti i mašte

Dok stvaraju svoje kreacije kockama, od dvoraca, brodova, puteva do životinja i mostova, djeca izražavaju svoju kreativnost i uče na koje sve načine ona može da funkcioniše. Ne postoje nikakve granice.

Nije rijetkost da tokom igre dijete počne i da razgovara samo sa sobom, da predmetima koje je napravilo da osobine živih bića i stvori svojevrsnu interakciju s njima, a sve to dodatno će uticati na maštu. Kada primjetite da se djeca tako igraju, pustite ih da sami stvaraju svoje malo carstvo. Nemojte ih sputavati. Pustite da teče prirodna igra.

2. Doprinose razvoju motorike

Sa već nekoliko mjeseci beba počinje da samoinicijativno hvata predmete oko sebe, ali još ne može da ih dugo zadrži u ruci. Kada napuni godinu dana, hvat postaje kompleksniji, pa može da zadrži predmet neko vrijeme, odloži ga, ponovo uzme. Tada je spremna da se igra s kockama primjerenim uzrastu (mekane i velike) i gradi razne kule od njih.

Dijete tako uči o novim situacijama, novim pokretima i svijetu oko sebe. Kako postaje starije, grubu motoriku zamjenjuje fina motorika, a nju je izuzetno važno odmalena podsticati. U tome veliku ulogu imaju upravo kocke. Slaganjem kocki dijete koordinira pokrete prstiju i očiju.

3. Razvijaju logičko i kritičko razmišljanje

Dok dijete slaže kocke, mora da razmišlja o njihovom rasporedu. To dolazi potpuno spontano. Prvo ih posmatra, a onda kreće da ih grupiše po bojama, veličinama ili samo njemu poznatim sistemima. Sve što čini, pa makar se to porušilo nekoliko puta, doprinosi detetovom kritičkom i logičkom razmišljanju.

Dijete u mozgu stvara asocijacije koje povezuje s onim što je već naučilo.

Što češće se igrajte sa svojim djetetom s kockicama. Setite se kako je bilo kada ste u tome uživali više od ičega, ali pustite da dijete vodi igru. Nemojte mu nametati svoje ideje.

(Žene.ba / N1)