Marija Šarapova

Kako je djevojčica od 15 godina zaludila svijet tenisa

Autor: Žene.ba
Kako je djevojčica od 15 godina zaludila svijet tenisa
Marija Šarapova

Sa svega 15 godina je kročila u profesionalni svijet tenisa i od tog trenutka je postala jedna od najpopularnijih sportistkinja svijeta.

Najbolja ruska teniserka Marija Šarapova, osvajačica pet grend slem titula od ranog djetinjstva je privlačila pažnju javnosti.

Već sa šest godina je imala priliku da igra sa Martinom Navratilovom, koja je u djevojčici prepoznala talenat. Nakon toga, Mašin otac Jurij donio je sudbonosnu odluku da se preseli u Sjedinjene Države kako bi njegova kćerka mogla studirati na akademiji Nikk Boletieri.

U martu 2002. godine Ruskinja je debitovala na WTA nivou, učestvujući na turniru u Indijan Velsu. U drugom kolu izgubila je u dva seta od sjajne Monike Seleš, ali je to nimalo nije uznemirilo. Nakon toga je započeo uspon mladog sportiste na vrh svjetskog tenisa. A osim toga, dogodilo se i prvo fotografiranje Marije, koja se sa 15 godina nije nimalo posramila objektivima fotoaparata i rado je pozirala fotografu.

Imala je svega 15 godina, a kasnije što zbog svog talenta, što zbog izgleda postala najtraženija sportska osoba na pretraživaču Yahoo od 2005. do 2008. godine. Bila je najplaćenija sportistkinja svijeta. Osvojila je 36 titula u singlu.

Procjenjuje se da je Maria zaradila više od 325 miliona dolara tokom karijere. Neto vrijednost Marije Šarapove iznosi 195 miliona dolara od 2022.godine. Sa Aleksanderom Gilkesom se zaručila 2020. godine, a u ljeto 2022. godine rodila je sina Teodorea.