Lifestyle

Kako ove zime napraviti hygge atmosferu kod kuće

Autor: Žene.ba
Kako ove zime napraviti hygge atmosferu kod kuće

Nakon zaista produžene jeseni, na kakvu baš nismo navikli, zima je, čini se, zaista odlučila pokucati na naša vrata. Iako nas od prave kalendarske zime dijeli još nekoliko sedmica, temperature bi se sad trebale spustiti na razinu na koju smo navikli za ovo doba godine. A to znači da ćemo se s guštom zatvoriti u tople domove, posegnuti za najdražim filmom ili serijom, umotati se dekicom i pripremiti najdraži comfort food.

Ovu je filozofiju, urođenu svima nama, jako dobro utjelovila danska hygge filozofija. Prije dvije godine najpopularnija riječ zime od koje se nije moglo pobjeći, stoji kao sinonim za ugodnu zimu koju provodimo s najdražima u omiljenom prostoru.

Iako je riječ hygge nemoguće doslovno prevesti na bilo koji drugi jezik, u svakom postoji jedna ili više riječi kojima se može opisati. U hrvatskom jeziku, hygge je udobnost, toplina, ugoda, sigurnost, utjeha, jednostavnost, druželjubivost, nedostatak prisustva bilo čega napornog ili emocionalno iscrpljujućeg, uživanje u nježnim i smirujućim stvarima, ljudima i prirodi.

Neki se referiraju na hygge kao na umjetnost stvaranja intimnosti – s prijateljima, sa svojim domom, sa samima sobom. Na koji god način da ga odlučite tumačiti, ono najbitnije je uvijek imati na umu da je cilj ovog koncepta postizanje shvaćanja dobrog trenutka i bivanja u njemu bilo da se radi o jednostavnom, svakodnevnom ili vrlo posebnom i rijetkom. Kao zlatno vrijeme hygge prirodno se, s lampicama, kuhanim vinom, kolačima, pjesmama i ostalim obaveznim popratnim sadržajima, nametnulo blagdansko doba. A ako se pitate kako najlakše u svojem domu stvoriti cozy brlog imamo par ideja u nastavku.

1. ZAGRIJTE ATMOSFERU

Prava zimska atmosfera nije moguća bez dobro zagrijanog doma. I dok bi neki najradije tropsku klimu da mogu hodati u kratkim rukavima cijele godine, drugi će se truditi zagrijati samo određeni kutak doma kako bi mogli uživati u dobro rashlađenoj i svježoj sobi dok spavaju ispod toplog popluna. Grijalica ima raznih, no dva odlična zimska izbora su kamini i klime. Zašto? Klima je multifunkcionalan uređaj koji ćete koristiti cijele godine i koji će riješiti problem zagušljivosti u prostoriji. Daikin klime Emura i Perfera donose nagrađivan dizajn uz vrhunsku tehnologiju koji može učiniti čuda za vaš interijer i osjećaj komfora tijekom cijele godine. Oba uređaja će odgovoriti na izazove vrelog ljeta i hladne zime, a filteri s aktivnim srebrom osiguravaju savršeno čist zrak u vašem domu. A kamin je pak idealan za stvaranje romantike, pogotovo ako se radi o otvorenoj vatri koja će ujedno kreirati pozadinu za sljedeću točku.

2. ISKORISTITE SVJETLOST SVIJEĆA I PRIGUŠENA SVJETLA

Jedna od najvažnijih odrednica atmosfere je rasvjeta. Zaboravite na stropnu rasvjetu kada želite stvoriti ugodan moment – za to su vam potrebne lampice, svjetlost svijeća (idealno mirisnih) i mood lights, odnosno prigušena podna svjetla kojima samo lagano osvjetljavate interijer. Cijela ova priča ima puno više smisla kada su svjetla prigušena.

3. OKRUŽITE SE MEKANIM JASTUČIĆIMA I DEKICAMA

Što je izležavanje na kauču bez najdražih jastučića i mekanih pletenih dekica. Unazad par sezona umjetno je krzno postalo jako popularan detalj u interijeru kojim se možete okružiti i uživati u ugođaju koji ste stvorili.

4. PRIPREMITE TOPLO PIĆE PO SVOM GUŠTU

Kreće sezona kuhanog vina, kuhanog gina (velikog prošlogodišnjeg hita), no i bezalkoholnih vrućih čokolada i kakaa sa sljezovim kolačićima. Fini okusi i arome dodatno će vas utopliti da ćete samo još dublje potonuti u mekani kauč.

5. OPUSTITE SE

No ništa od navedenog neće funkcionirati ako se unutar svoje tople, ugodne atmosfere i vi ne opustite. Stvorite svoje malo hygge carstvo i uživajte!

Journal.hr