Donosimo savjete

Kako pobijediti naviku prokrastinacije uz samo dvije minute dnevno?

Autor: Žene.ba
Kako pobijediti naviku prokrastinacije uz samo dvije minute dnevno?
Foto: Ilustracija

U borbi protiv odgađanja i unapređenju vještina upravljanja vremenom, pravilo "dvije minute" može biti vaš ključni saveznik.

Iako smo svi upoznati s konceptom prokrastinacije, ponekad se čini kao da je teško prevladati tu lošu naviku. No, u svijetu produktivnosti postoje različite strategije koje nam mogu pomoći u borbi protiv odgađanja, a jedna od njih je pravilo "dvije minute" koje je prvi put predložio David Allen u svojoj knjizi "Getting Things Done".

Ova strategija usredotočena je na rješavanje malih zadataka odmah, ako ih možemo obaviti u roku od dvije minute ili manje. Iako na prvi pogled može djelovati ograničavajuće, pravilno korištenje ovog pravila može nam pomoći da budemo produktivniji i da se osjećamo manje preopterećeni.

Nerijetko se dogodi da odgađamo obavljanje manjih zadataka, što može rezultirati njihovim nakupljanjem i povećanjem stresa. Korištenjem pravila "dvije minute", možemo riješiti ove sitne zadatke odmah, ostavljajući nam više vremena i prostora za važnije i zahtjevnije poslove.

Na primjer, provođenje dvije minute dnevno u obavljanju sitnih kućanskih poslova može spriječiti nakupljanje većeg posla koji bi inače zahtijevao više vremena i truda. Integrišući ovo pravilo u svoju rutinu, nagrađujemo se malim uspjesima koji nas motivišu da budemo produktivniji.

Ključno je koristiti ovo pravilo na pravi način. Pranje suđa odmah nakon jela, odgovaranje na brze e-mailove ili obavljanje sitnih kućanskih poslova odmah kada se pojave mogu nas osloboditi tereta i stresa te nas motivisati za veće izazove.

Pravilo "dvije minute" također može biti korisno u ličnim odnosima, omogućavajući nam da budemo prisutniji i da se više posvetimo svojim bližnjima.

Uspješna integracija ovog pravila zahtijeva strpljenje i kontinuirani napor, ali može rezultirati značajnim poboljšanjem naše produktivnosti i smanjenjem stresa. Pa krenite polako, korak po korak, i uskoro ćete primijetiti pozitivne promjene u svojoj svakodnevici. Sretno!