Lifestyle

Kako se nositi s neprijateljicom na poslu

Autor: Žene.ba
Kako se nositi s neprijateljicom na poslu

Istraživanja pokazuju da vam je jedna od tri kolegice spremna zabiti nož u leđa kako bi se domogle bolje pozicije na poslu ili maskirale vlastitu nesposobnost. Zaustavite njezine gnjusne naume i podmetanja

"GOSPOĐA BRZOPRSTIĆ" Ova vrsta neprijateljice redovito krade vaše ideje i predstavlja ih šefovima kao svoje. Kako je zaustaviti: ako ste prisiljeni s njom dijeliti svoje zamisli, inzistirajte na komunikaciji mailom i čuvajte virtualne poruke u posebnom, dobro skrivenom folderu. Tako ćete imati dokaze da vas kopira. Ao nastavi po starom, proslijedite mailove šefu.

"CINKAROŠICA" Zakasnili ste na posao pola sata ili zaboravili poslati poslovni mail? "Kuc, kuc..." slavodobitno će otrčati u šefovu kancelariju. Kako je zaustaviti: Preduhitrite je. Ako znate da ćete zakasniti, nazovite nadređene i pristojno se ispričajte te obećajte da ćete sutra ostati dulje na poslu. Nakon toga će njezina "dobronamjerna obavijest" o vašem kašnjenju zvučati kao najgore cinkarenje... svima pa i šefu.

"MISS PROVOKACIJE" Pred nadređenima vas namjerno ispituje o stvarima za koje zna da niste kompetentni samo kako biste ispali neupućeni i glupi. Kako je zaustaviti: Najgore što možete napraviti jest pocrvenjeti od neugode i početi se ispričavati. Ostanite pribrani i sa smiješkom joj odgovorite: "to je zanimljivo pitanje, razgovarat ćemo o njemu poslije. Mislim da nema smisla da sada gubimo vrijeme na to kad ima važnijih stvari".

"LAŽLJIVICA" Širi priče po uredu da ste nesposobni i spori ili konfliktni. Kako je zaustaviti:Suočite se s njom, recite joj da ste čuli kako vam zamjera neke stvari te joj recite da želite znati što je u pitanju kako bi to riješili i poboljšali komunikaciju. Napomenite da - ako ona smatra potrebnim da vaš šef bude prisutan, vi nemate ništa protiv. Nitko tko trača i laže ne očekuje da će žrtva imati hrabrosti prići i suočiti je s tim. Vjerojatno će se paralizirati od neugode i početi mucati kako to nije istina. I definitivno će dva puta promisliti prije nego sljedeći put otvori usta na vašu temu.

Cosmopolitan.hr