Lifestyle

Kauč i sofa: 15 modela zbog kojih ćete zaboraviti na garniture

Autor: Žene.ba

Termini kauč i sofa postali su sinonimi, ali zapravo se o dva različita komada namještaja.

Naziv kauč dolazi od francuskog izraza couche (izvedenice glagola coucher, što znači 'leći') koji se koristio za opis ležaja bez naslona. S vremenom je taj komad namještaja evoluirao u kauč s naslonom, a verzija bez njega danas je slabo tražena i ne koristi se često.

S druge strane, naziv sofa dolazi od arapske riječi suffah kojom se opisivala drvena klupa prekrivena dekama i jastucima. Za razliku od kauča koji je izgledom masivniji, sofe su elegantnije i formalnije, imaju noge i najčešće se ne koriste za spavanje.

Naravno, nećete pogriješiti ako kauč nazovete sofom i obrnuto jer su čak i u industriji namještaja ta dva termina gotovo izjednačena. Na našem govornom području najčešće se koristi izraz kauč, a u inozemstvu se pak udomaćio izraz sofa.

Ako preferirate intimniji prostor za sjedenje, onda garniture definitivno nisu za vas i bolji odabir bit će kauč. U kombinaciji sa stolicama ili foteljama mnogo je fleksibilniji i dozvoljava vam da se češće poigrate s uređenjem prostora, za razliku od garniture koja najčešće ostaje fiksirana na jednom mjestu. Kupovinom garniture "prisiljeni" ste na uređenje prostora u jednom stilu, a odabirom kauča s dodacima imate više slobode u uređenju i u prostor možete unijeti više različitih stilova.

U galeriji pogledajte 15 modela kauča zbog kojih ćete zaboraviti na garniture

Cosomopolitan.hr