Lifestyle

Koje zvijezde više neće raditi u državama koje se protive pobačaju?

Autor: Žene.ba
Koje zvijezde više neće raditi u državama koje se protive pobačaju?

Mnoge poznate osobe pozivaju svoje obožavatelje i pratitelje na društvenim mrežama na protest nakon što je Alabama donijela najstroži restriktivan zakon o pobačaju u Sjedinjenim Državama. Do sad je više od pedesetak glumaca potpisala otvoreno pismo protiv novog zakona.

https://www.instagram.com/p/BxhOE1jA-BX/?utm_source=ig_embed

Sredinom ovog mjeseca 25 senatora glasovalo je za zabranu abortusa u državi Alabami u gotovo svim okolnostima, osim ako je život žene ugrožen (što znači da su isključena silovanja i incest).

Dan nakon što je odluka donesena, državna guvernerka Kay Ivey je potpisala zakon. Donositelji zakona, kako se izvješćuje, prihvaćaju činjenicu da će se zakon morati suočiti s pravnim izazovima na razini lokalnog suda, ali se nadaju kako će u tom slučaju biti poslan na Vrhovni sud, gdje žele poništiti povijesnu presudu Roe protiv Wadea iz 1973. koja koja štiti pravo žena na pobačaj.

https://www.instagram.com/p/BxhnhOAnWdF/?utm_source=ig_embed

Podružnica organizacije “Planirano roditeljstvo” na jugoistoku SAD-a odluku je nazvala “mračnim danom za žene u Alabami i širom zemlje”, a posebno je napala klauzulu zakona kojom će liječnik biti osuđen na 99 godina zatvora ako izvrši postupak pobačaja.

Mnoge aktivistice za ženska prava iznijele su svoj bijes i strahove putem društvenih medija. Veliki broj slavnih osoba pridružio se tom zboru dijeleći izjave i poruke svojim milionima obožavatelja pozivajući na akciju sve koji vjeruju da bi žene trebale imati autonomiju nad svojim tijelima.

Zadnje zvijezde koje su se pridružile pokretu su glumice Sophie Turner i Jessica Chastain. Tijekom press konferencije za film “X-Men:Dark Phoenix” izjavile su kako ne namjeravaju raditi u državama koje diskriminiraju.

Elle.hr