Lifestyle

Koliko sati sna je organizmu dovoljno i kako je najzdravije zaspati?

Autor: Žene.ba
Koliko sati sna je organizmu dovoljno i kako je najzdravije zaspati?

Ako ste jedan od onih srećnika koji nikad ne pate od nesanice, sigurno vam svi zavide. Međutim, ako zaspite čak i za manje od pet minuta, možda imate problem.

Kod osoba koje padnu san "čim dotaknu jastuk", ustanovljeno je da veoma često pate od hronične neispavanosti. Dr Sofi Bostok, koju često zovu "naučnica za san" objašnjava kako je najzdravije zaspati.

"Nije dobro ni ako zaspite prebrzo, a ni ako vam treba više od pola sata da se uspavate", kaže dr Sofi. "Preumorne osobe moraju da daju sebi više vremena, a sedam sati je zaista minimum sna. Za odrasle važi da treba da spavaju i do devet sati."

Prema njenim riječima, čak i kad smo veoma umorni, događa se da odlažemo odlazak na spavanje, bez previše važnog razloga. Ne treba ići u krevet ni kad nam se ne spava.

"Kad zaista osjetite kako su vam kapci teški, to je znak da je tijelo spremno za san", kaže ona. "Pritom je bitno da se razvije pozitivna mentalna asocijacija između kreveta i sna."

Prema naučnoj računici, većini ljudi je potrebno prosječno 14 minuta da se uspavaju. Smatra se da jedan ciklus sna traje oko 90 minuta i da je najbolje da odspavate punih pet ili šest ciklusa kako biste bili odmorni. Buđenje usred tog ciklusa može da bude dosta teško i izazove osećaj umora.

Primjera radi, ako želite da probudite u 7 sati ujutru, treba da odete u krevet u 21.46 ili 23.16 ili 00.46. Imate 14 minuta da se uspavate, a zatim i da odspavate - 6, 5 ili 4 ciklusa.

(NovostiMagazin)