Bobice bazge dozrijevaju u septembru, a od ovih zdravih, tamnoplavih plodova pripremaju se džem, voćni prah, liker, vino, ali možda je najpopularniji pripravak sirup čiji vam recept donosimo.
Bobice bazge sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.
Zbog toga će sirup od bobica bazge biti vrijedan sadržaj svake kuhinje, naročito kada dođe sezona prehlada i gripe, ali i kada vas muče zatvor, slabost, neuralgija (jaka bol u području živca), pa i stres. Sirup od bobica bazge možemo nazvati jesenskom sestricom sirupa od cvjetova bazge koji se priprema u proljeće.
Bobice bazge ne smiju se nikada jesti sirove jer su toksične te mogu izazvati otrovanje. Termičkom obradom toksičnost se bobica u potpunosti uništava te je sirup od bobica potpuno siguran za konzumaciju, prenosi Zadovoljna.hr.
Sirup se radi od potpuno zrelih, sočnih bobica koje se beru u septembru. Donosimo vam recept za napitak koji će vam ojačati imunitet i podići nivo željeza u krvi, pomoći kod povišene temperature, a uz to je i jako ukusan. Ako ne stavite đumbir, sok mogu piti i djeca.
Sastojci za sirup od bobica bazge:
1 kilogram zrelih bobica bazge
1 litra vode
0,75 kilograma šećera
2 cm svježeg korijena đumbira
sok i korica od jednog limuna
0,5 kilograma domaćeg meda
Postupak:
1. Bobice bazge prelijte vodom i stavite kuhati, a nakon što su se 15 minuta kuhale, maknite ih s vatre, dodajte šećer, naribani đumbir te sok i naribanu koricu limuna.
2. Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta te procijedite kroz sito.
3. Procijeđeni sok zagrijte do vrenja, dodajte med, dobro promiješajte i dok je još topli, ulijte ga u čiste staklene boce.
Sirup od bobica bazge čuvajte na hladnom i mračnom mjestu (može i u hladnjaku) te koristite kao sirup za razrjeđivanje.
(Čuvajzdravlje)