Lifestyle

Lovor je odličan saveznik vašeg zdravlja, nije samo mirisna namirnica u kuhinji

Autor: Žene.ba
Lovor je odličan saveznik vašeg zdravlja, nije samo mirisna namirnica u kuhinji

Već su Grci i Rimljani koristili lovor zbog njegovih izrazitih blagotvornih svojstava

Konzumacija svježeg lišća osigurava izvrsnu zalihu vitamina C.

Dovoljno je, naime, reći da 100 g lovora sadrži 46,5 miligrama askorbinske kiseline, što je 77% preporučene dnevne količine.

Vitamin C vrlo je učinkovit prirodni antioksidans u borbi protiv starenja stanica uzrokovanog djelovanjem slobodnih radikala i virusnih napada na imunološki sistem

Još jedna posebnost lišća je visok sadržaj folne kiseline ili vitamina B9 (180 miligrama na 100 grama), neophodnog za sintezu DNK fetusa tijekom gestacijskog razdoblja.

Ovaj vitamin sprječava nastanak urođenih mana kod djeteta do rođenja.

Na kraju, ali ne manje važno, ova biljka je također bogata vitaminom B i mineralnim solima (kalij, bakar, kalcij, mangan, željezo, selen, cink, magnezij ) koji su vrlo važni za regulaciju krvnog tlaka, otkucaja srca, metabolizma i živčanog sustava.

Terapeutska svojstva

Postoje mnoga terapeutska svojstva koja su prepoznata u ovoj biljci: posebno ima adstrigentno i antiseptičko djelovanje.

Također je učinkovit antioksidans i čak se smatra antikancerogenim.

S obzirom na ova svojstva, lako je razumjeti da su primjene ove biljke u biljnoj medicini i prirodnoj medicini različite.

Osobito, s obzirom na probavno i diuretičko djelovanje, infuzija se preporučuje kod želučanih bolova, grčeva i crijevnih bolova uzrokovanih virusima i bakterijama.

Ostale upotrebe su one koje se odnose na liječenje artritisa, bolova u mišićima, išijasa, bronhitisa i gripe.

Ova biljka također je vrlo korisna kod sluzi, glavobolje i menstrualnih bolova te pomaže u ublažavanju svih smetnji koje proizlaze iz stresa i stanja umora psihosomatskog podrijetla.

Nekoliko kapi ulja lovora i šaka listova u vodi idealni su za revitalizirajuću i aromatičnu kupku.

Recept za infuziju lovora

Recept za infuziju korisnu za probavu uključuje korištenje:

3 nasjeckana lista lovora
120 ml kipuće vode
korica 1 limuna
1 čajna kašičica meda
Priprema: Nasjeckane listove lovora i koricu limuna ostavite da se maceriraju 15 minuta u kipućoj vodi i potom filtrirajte. Zasladite medom. Ovaj je napitak prirodni tonik za želudac.

Kontraindikacije

Nisu istaknute konkretne kontraindikacije za ovu ljekovitu biljku.

(Žene.ba)