Lifestyle

Meditacijom protiv stresa

Autor: Žene.ba

Ispitni rokovi,studentski krediti ili pak mrzovoljni šef koji nema razumjevanja za nas ,u slijedu sa još mrzovoljnijim poslom na kojem smo dužni dobrovoljno biti nasmijani je samo jedan od razloga frustrirajućeg studentskog života.

Jedan od efikasnijih i jeftinijih načina otklanjanja stresa jeste meditacija.
Možda za većinu to zvuči kao gubljenje vremena ,ali kada upoznamo tehnike i uočimo brzinske rezultate, bit ćemo jako zadovoljni i sretni. Za to nam nije potrebno učlanjenje u wellness centre i trošenje novca na skupe preparate i “trik” terapije, koje po mom mišljenju pomažu jedino u stvaranju paučine u novčaniku.
Sve što nam treba jeste 15-20 minuta apsolutne tišine u opuštajućoj seansi meditacije, a na isti način i završavaju svoj dan čisteći svijest od nagomilanih stresova.
Kombinira li se ova tehnika sa ugodnim trenucima opuštenosti i mira negdje u prirodi,  njezini će se učinci multiplicirati, a sam subjektivni doživljaj postat će vrlo ugodan, opuštajući i okrepljujući.

ŠTA JE ZAPRAVO MEDITACIJA?

Pokuša li vam neki istinski jogi definirati meditaciju, najvjerojatnije nećete shvatiti ništa. Jer, gurui obično govore o meditaciji kao o “sredstvu za postizanje četvrtog stanja svijesti; nadsvijesti” ili kao o “procesu doživljavanja jedinstva s Uzvišenim, s čistim Jastvom, s Apsolutom”, a katkada o kao “sredstvu pročišćavanja duha”

U pokušaju da pojam meditacije učinimo pristupačnijim, poslužimo se za početak ilustrativnim opisom jednog jogija, koji je rekao:
“Jeste li vidjeli bebu kako nervozno plače, trza se i viče kad je gladna, a kako se blaženo opusti i uživa kad joj date bočicu. Eto, tako se i vaš duh blaženo opusti kad mu pružite ono što mu toliko godi, što ga hrani i umiruje: meditaciju!”
Ljepota meditacije je u tome što joj je potrebna samo samoća i mir.

UKLANJANJE NERVOZE, GLAVOBOLJE KROZ METODE MEDITACIJE

Iako mnogi smatraju da je meditacija komplikovana, u suštini to uopšte nije tako. Sve što treba da uradite jeste da sjednete i prekrstite noge, okrenete dlanove nagore, zatvorite oči i počnete duboko i sporo disati. Meditacija djeluje potpuno suprotno od stresa i pomaže organizmu da se oporavi. Ukoliko u navedenom položaju ostanete 20 minuta i strpljivo posvetite pažnju isključivo disanju, vaš organizam će vam biti beskrajno zahvalan.
Kad smo opušteni i kad zatvorenih očiju mirno razmišljamo samo o šumu koji čujemo prilikom disanja, onda nam se smanjuje brzina pulsa, krvni pritisak se snižava, korišćenje kiseonika u tijelu poboljšava se i znojenje smanjuje. Nadbubrežne žlijezde smanjuju lučenje kortizola i imunitet se polako povećava. Tokom meditacije, misli se razbistre. Ljudi navikli na meditaciju, lako se odriču nekih navika. Korist se osjeća već poslije prve meditacije od 20, ili što je još bolje, od 45 minuta.

Žene.ba